Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak długo można mrozić mięso, ryby, grzyby, warzywa, owoce?

mężczyzna wyciąga zamrożone mięso z zamrażarki

Wszystkie produkty żywnościowe, również te poddane zamrożeniu, mają określony termin przydatności do spożycia. Po jego upłynięciu mogą stracić część swoich wartości odżywczych i znacząco zmienić swoją konsystencję i smak. Planujesz zamrozić mięso, ryby, warzywa, owoce czy grzyby? Dowiedz się, jak długo możesz je przechowywać w zamrażarce, aby uniknąć późniejszych rozczarowań i niestrawności.

[toc]

Data ważności mrożonek – rekomendacje FDA

Mrożenie skutecznie ogranicza proces namnażania się bakterii, dzięki czemu produkty spożywcze dłużej pozostają świeże i smaczne. Nie oznacza to jednak, że zamrożone wiktuały można przechowywać w zamrażarce niegraniczoną ilość czasu. Wszystkie mrożonki mają określony termin przydatności do spożycia, po którym mogą zmienić swoje właściwości na tyle, że po rozmrożeniu staną się po prostu niejadalne.

Abyśmy nie musieli sami zgadywać, jak długo dany produkt można bezpiecznie mrozić, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała odpowiednie rekomendacje[1], dotyczące najczęściej zamrażanych produktów. Okazuje się, że najdłużej w stanie zamrożenia można przechowywać surowe produkty. Te poddane wcześniejszej obróbce trzeba zjeść najszybciej – nawet w ciągu 30 dni od zamrożenia.

Ważne:

>>Aby wyszukanie konkretnego produktu w domowej zamrażarce nie było zbyt problematyczne, przeznaczone do mrożenia produkty należy umieścić w specjalnych opakowaniach (np. plastikowych pudełkach lub woreczkach strunowych) i starannie je opisać. Na etykiecie powinna znaleźć się nazwa produktu, data mrożenia i przybliżony termin przydatności do spożycia.

>>Minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18°C.

Jak długo można mrozić mięso?

Jednym z najczęściej zamrażanych produktów spożywczych jest mięso – zarówno surowe, jak i przetworzone. Chociaż niektóre rodzaje mięs można przechowywać w domowej zamrażarce nawet przez rok, większość wyrobów mięsnych należy zjeść zdecydowanie szybciej.

Rekomendowane terminy ważności przedstawiają się tu następująco:

  • świeża wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina
  • steki – 6-12 miesięcy
  • kotlety – 4-6 miesięcy
  • pieczeń – 4-12 miesięcy
  • podroby (język, nerki, serce, wątroba, flaczki) – 3-4 miesiące
  • surowe hamburgery, mięso mielone i gulaszowe – 3-4 miesiące
  • świeży drób
  • kurczak lub indyk w całości – 12 miesięcy
  • kurczak lub indyk w kawałkach – 9 miesięcy
  • podroby – 3-4 miesiące
  • smażony kurczak – 4 miesiące
  • gotowe dania z drobiu – 4-6 miesięcy
  • szynka – świeża, bez konserwantów – 3-6 miesięcy
  • szynka gotowana, pakowana w całości lub w plastrach – 1-2 miesiące
  • parówki – 1-2 miesiące
  • kiełbaski (z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka lub indyka) – 1-2 miesiące
  • bekon – 1 miesiąc
  • mięso obiadowe (mięso gotowane, dania mięsne, rosół z mięsem) – 1-2 miesiące
  • zupy i gulasze z dodatkiem mięsa i/lub warzyw – 2-3 miesiące

Dowiedz się też, dlaczego nie można zamrażać ponownie.

Jak długo można mrozić ryby?

Podobnie jak w przypadku mięsa, optymalna długość mrożenia ryb zależy przede wszystkim od ich rodzaju oraz od sposobu wcześniejszej obróbki. Bezpieczne przechowywanie ryb w zamrażarce wynosi:

  • chuda ryba – 6-8 miesięcy
  • tłusta ryba – 2-3 miesiące
  • ryba ugotowana na parze – do 6 miesięcy
  • ryba smażona i pieczona – 4-6 miesięcy
  • ryba wędzona – 2 miesiące

Jak długo można przechowywać mrożone owoce i warzywa?

Do grupy najchętniej i najczęściej zamrażanych produktów należą też sezonowe warzywa i owoce. Jak długo można mrozić każde z nich?

Warzywa

Owoce

  • bardzo soczyste i miękkie, np. truskawki, wiśnie, maliny – 3-4 miesiące
  • te o zwartej konsystencji, jak brzoskwinie, morele, borówki czy jagody – do 6 miesięcy

Jak długo można mrozić grzyby?

Osobną kategorią produktów chętnie umieszczanych w domowej zamrażarce są grzyby, zwłaszcza kozaki, podgrzybki, kurki, maślaki i rydze. Aby nie straciły swoich właściwości i smaku, najlepiej zjeść je w ciągu 8 miesięcy od zamrożenia.


[1] Zob. https://www.fda.gov/media/74435/download

Pozostałe porady