Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Hamburgery z warzywami i wołowiną

Średnie
Dania główne
50minut
4 porcje

Składniki

  • Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex 1 opakowanie
  • Wołowina 400 g
  • Bułki do burgerów 4
  • Duża cebula 1
  • Pomidor 1
  • Oliwa z oliwek 10 ml
  • Masło 2 łyżki
  • Sałata
  • Sól, pieprz
  • Jogurt grecki 200 ml
  • Musztarda 1 łyżka
  • Lubczyk
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę zmiel, przełóż do miski dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Z wyrobionego mięsa uformuj 4 hamburgery (o średnicy bułek). Smaż na patelni grillowej lub grillu z każdej strony po ok. 3 minuty. Podczas grillowania dociskaj burgery, żeby nie pęczniały.

Krok 3

Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem i piecz ok. 3-5 minut, skórką do dołu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4

Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Jogurt wymieszaj z łyżką musztardy, dopraw solą i szczyptą lubczyku. Na czterech połówkach bułek połóż po porcji sosu musztardowego, liściu sałaty, łyżce warzyw, plastrze pomidora i burgerze. Zamknij burgery pozostałymi połówkami bułek i dociśnij. Podawaj ciepłe.

Powiązane przepisy

Spróbuj również