Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak obrać i pokroić ananasa?

pokrojony ananas

Ananas jest owocem wyjątkowo aromatycznym. Jego intensywny, słodki smak sprawia, że można go jeść zarówno samego jako przekąskę między posiłkami lub też dorzucić do owocowej sałatki, a nawet egzotycznego curry. Najlepiej smakuje nie ten z puszki, ale świeży.

Forma owocu może jednak odstraszać. Dlaczego? Ponieważ wielu z nas nie wie, jak go obrać.

Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Choć na pierwszy rzut oka obranie ananasa wydaje się zadaniem dość skomplikowanym, w rzeczywistości wystarczy poznać sposób na pozbycie się skórki, by już nigdy nie mieć z tym kłopotu.

Jak obrać ananasa?

  1. Zacznij od odcięcia podstawy oraz pióropusza, zrób to, posługując się dużym i ostrym nożem.
  2. Postaw ananasa na desce do krojenia – dzięki odcięciu podstawy będzie stał prosto.
  3. Teraz odetnij skórę dookoła owocu – ostry nóż sobie z nią poradzi.
  4. Upewnij się, że na owocu nie pozostaną pozostałości po skórce, możesz je wydrążyć lub odciąć nożem, przydadzą Ci się np. do musu owocowego.
  5. Gdy skóra zostanie usunięta, pokrój ananasa na ćwiartki.
  6. Z każdej ćwiartki usuń twardy rdzeń.
  7. Na koniec pokrój go tak jak chcesz.

Jak wybrać ananasa i co z niego przyrządzić?

By owoc smakował Tobie i Twojej rodzinie, musisz go nie tylko profesjonalnie obrać, ale i trafić na odpowiednio dojrzały okaz. To nic trudnego. Zdaj się na zmysł węchu.

Podnieś ananasa ze sklepowej półki i powąchaj go u podstawy. Jeśli nic nie poczujesz, oznacza to, że potrzebuje jeszcze trochę czasu, by dojrzeć. Ten idealny będzie roztaczał delikatną, ananasową woń. Oczywiście, jeśli dostrzeżesz ślady pleśni czy gnicia, poszukaj innego owocu.

A jak wykorzystać ananasa w kuchni?

Najchętniej zjadamy go samego. Smakować jednak będzie również w sałatce owocowej i w daniach kuchni azjatyckiej. Kurczak z ananasem i przyprawą curry to potrawa, w której zakocha się najbardziej nawet konserwatywny smakosz.

A czy pizza z ananasem to dobry pomysł? Dla konserwatywnych miłośników kuchni włoskiej raczej nie, jeśli jednak lubisz w kuchni eksperymentować, to czemu ananasa nie dodać do pizzy? Wystarczy pokroić owoc w kostki i posypać nimi wierzch placka. Ananas doda potrawie delikatnie słodkiego smaku, dlatego najlepiej komponować go z szynką i kukurydzą (tak, by smaki poszczególnych składników się uzupełniały, a nie wykluczały).

Ananas doskonale smakuje także z kurczakiem i tutaj mamy dużo możliwości. Możemy zdecydować się na sałatkę z ryżem i ananasem, na kurczaka curry z ananasem lub smażoną pierś z kurczaka z plastrem ananasa smażonym na miodzie.

Sałatka z ananasem to doskonały pomysł na imprezę, na dodatek do potraw z grilla oraz szybką i zdrową przekąskę. Wędzony kurczak z ananasem to świetne rozwiązanie na obiad. Oryginalną potrawą jest także ryba z ananasem, która pozwoli przełamać schemat podawania klasycznych filetów. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i tego, czy mamy ochotę na wypróbowanie nowych połączeń składników.

Ananas – witmiany i właściwości

Ananas posiada wiele cennych witamin (A, C, B1 i PP), minerałów oraz ma właściwości uśmierzające ból (można nim nawet zbić gorączkę, a sportowcy często jedzą go, by zmniejszyć obrzęki po kontuzjach).

Co ciekawe, ananas polecany jest także osobom, które mają problemy z żołądkiem – owoc niweluje niestrawność, zgagę, a zawarty w nim enzym bromeliny wpływa na sprawne trawienie białek. Z tego powodu jest także składnikiem wielu diet odchudzających i wspomagających metabolizm.

Owoc wykorzystuje się także w kosmetyce – sok z ananasa poprawia stan paznokci oraz otaczających je skórek, zawarty w peelingach skutecznie usuwa martwy naskórek, a dodany do kremów skutecznie pomaga w walce z przebarwieniami skóry.

Pozostałe porady