Jak przyrządzić krewetki?

Krewetki są bogate w białko, nietłuste, sycące, smaczne i coraz łatwiej dostępne w sklepach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś krewetek, zrób to. Choć wydają się daniem wyszukanym, nie kosztują zbyt wiele, smakują wybornie. Sposobów na przyrządzenie krewetek jest co najmniej kilka, podobnie jak postaci, w jakich można je kupić.

Jakie wybrać krewetki?

Są krewetki królewskie, północnoatlantyckie i tzw. szare.Czym się różnią?

  • krewetki królewskie (tygrysie) to prawdziwe crème de la crème, najbardziej poszukiwane i największe – okazy tych krewetek mogą dochodzić do 40 cm długości, ich mięso jest zwarte i jędrne;
  • krewetki północnoatlantyckie są nieco mniejsze, ale i łatwiej dostępne oraz tańsze – ceni się je za soczysty smak (dotyczy to zwłaszcza świeżych, a nie mrożonych);
  • krewetki szare – uchodzą za przysmak w Belgii; bywają niewielkich rozmiarów i najczęściej wykorzystuje się je jako przystawki (u nas mało popularne).

Świeże (surowe) krewetki nie jest łatwo kupić (z oczywistych względów), dlatego najczęściej decydujemy się na gotowane. Można je rozpoznać po różowoczerwonym kolorze pancerza (trzyma się je we wrzącej wodzie morskiej tuż po wyłowieniu). Dostępne są także (choć rzadziej) krewetki duszone i mrożone. Decydując się na nie, warto wybierać te większe, które lepiej znoszą obróbkę i zawierają mniej wody.

Jak przyrządzić krewetki?

Jeśli masz krewetki gotowane (sparzone), właściwie nie musisz z nimi robić zbyt wiele. Wystarczy je po prostu obrać (chitynowy pancerz jest niejadalny) i zjeść (np. z czosnkiem i sokiem z cytryny).

Jednak możliwości podania krewetek jest więcej. W każdym przypadku trzeba je przed zjedzeniem obrać.

Krewetki przygotowuje się następująco:

  • obierz je rękami (zamiast nożem i widelcem);
  • usuń głowę, odnóża i wąsy;
  • delikatnie zdejmij chitynowy pancerzyk, trzymając korpus pociągnij go;
  • nożem delikatnie wyjmij „czarną żyłkę” znajdującą się na grzbiecie (to ważne z uwagi na smak; „żyłka” jest w rzeczywistości przewodem trawiennym i ma gorzki smak);
  • krewetki przepłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

Jak gotować krewetki?

Sposobów jest kilka:

  • gotowane krewetki wystarczy stopniowo podgrzewać w wodzie, aż ta się zagotuje, lub blanszować we wrzątku mniej więcej przez 3 minuty do zrumienienia skorupki;
  • surowe i gotowane krewetki można przez kilka minut grillować (najlepiej w skorupce, wtedy zachowają soczystość);
  • obrane krewetki można szybko podsmażyć na dużym ogniu (np. w woku lub na głębokiej patelni) do momentu zrumienienia;
  • obrane krewetki (z pozostawionymi ogonami) dają się również smażyć na maśle aż do zrumienienia;

Kluczowy – bez względu na sposób obróbki – jest czas. Krewetki poddaje się wysokiej temperaturze bardzo krótko, zbyt długie ich podgrzewanie stają się jak guma, trudne do przeżucia. Dlatego jeśli są dodatkiem do innego dania (np. paelli), należy je dodać pod sam koniec gotowania.

Sprawdzone przepisy na krewetki

Jest wiele sposobów na to, jak przyrządzić krewetki. Mogą one wejść w skład głównego dania obiadowego albo przystawki. Poniżej kilka przepisów na dania z tymi owocami morza.

Makaron z krewetkami

To szybkie i pyszne danie, które niemal robi się samo! Możesz wzbogacić makaron z krewetkami o ulubione składniki, np. pomidorki koktajlowe, rukolę czy pesto pietruszkowe.

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Następnie rozgrzej na patelni masło i zeszklij na niej cebulę z dodatkiem soli i ulubionych przypraw.
  • Dorzuć krewetki i obsmaż przez minutę.
  • Dodaj pokrojone pomidory, paprykę, cukinię czy też inne warzywo, na które masz ochotę, a także natkę pietruszki i smaż przez kolejne pół minuty.

Pamiętaj, aby cały czas mieszać danie. Wlej śmietankę i trzymaj na ogniu do zgęstnienia. Połącz tak utworzony sos z makaronem. Masz obiad w 10 minut. Smacznego!

Krewetki na maśle

Krewetki na maśle to podstawa wielu innych dań, np. sałatki, na którą przepis znajdziesz niżej.

  • Rozgrzej masło na patelni, dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie krewetki.
  • Należy je obsmażać przez około minutę do dwóch – tylko tyle, ile potrzeba, aby nabrały apetycznie złotego koloru.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Możesz na tym poprzestać albo poddusić je w białym winie, które doskonale podkreśla smak owoców morza.

Co można zrobić z krewetkami na maśle? Są pyszne nawet same. Mogą stanowić też bazę sosu albo kluczow składnik sałatki – przepis na nią znajdziesz niżej!

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami jest bardzo łatwa w przygotowaniu – jeśli tylko wiesz, jak usmażyć krewetki! Wystarczą: oliwa, miks sałat, pomidorki koktajlowe i czosnek, a do usmażenia krewetek – masło. Połącz składniki, dopraw i gotowe!

Zupa tajska z krewetkami

Aromatyczne i rozgrzewające orientalne zupy mają mnóstwo wariantów i są idealnym polem do kulinarnych eksperymentów. Poznaj przepis na tajską zupę z krewetkami, którą przygotujesz bez problemu, nawet jeśli jesteś kulinarnym laikiem!

Będą Ci potrzebne:

  • krewetki,
  • bulion (może być w kostce),
  • mleko kokosowe,
  • sos rybny,
  • sok z limonki,

a także warzywa:

  • pomidory,
  • cebula dymka,

oraz dodatki:

  • świeży imbir,
  • papryka,
  • sos chilli.

Do gotującego się bulionu dodaj: posiekaną dymkę, pomidory obrane i pokrojone, posiekany imbir oraz sok z limonki. Jeśli lubisz naprawdę ostre dania, dorzuć także pokrojoną paprykę jalapeno. Po 20 minutach dodaj: krewetki, sos rybny, sos chilli. To już wszystko! Podawaj zupę posypaną szczypiorkiem z dymki.