Jak upiec ciasto Leśny Mech?

Ciasto, które wyglądem przypomina leśny mech? Tak, tak – jego przygotowanie jest możliwe. Co więcej nie musisz być wcale kulinarnym ekspertem, by przyrządzić je od A do Z i zaskoczyć swoją rodzinę oraz gości. W jaki sposób? Podpowiadamy.

Co wyróżnia Leśny Mech? Przede wszystkim chodzi o wyjątkowy kolor samego ciasta. Soczysta zieleń to nie efekt zastosowania sztucznego barwnika spożywczego, lecz szpinaku. Zaskoczenie? Wbrew pozorom to warzywo o delikatnie kwaskowym posmaku komponuje się z pozostałymi składnikami idealnie.

Szpinak świeży czy mrożony?

Oba pozwolą przygotować ciasto. Jeśli jednak chcesz, by było trochę szybciej – sięgnij po rozdrobnioną wersję mrożonego szpinaku Hortex. Gdy zaś Twój szpinak będzie świeży lub rozmrozisz całe liście – musisz go zblendować i dopiero połączyć z pozostałymi składnikami.

Na blaszkę standardowej wielkości – wystarczy 450 g szpinaku mrożonego lub 250 g świeżego. Nie zapomnij, by mrożone liście odsączyć z nadmiaru wody (już po rozmrożeniu).

Ciasto Leśny Mech – przepis

Aby przyrządzić ciasto, potrzebujesz:

  • 250 g cukru,
  • 450 g szpinaku mrożonego lub 250 g świeżego,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklankę mąki krupczatki i 1 szklankę mąki tortowej,
  • 1 szklankę oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przygotować  ciasto leśny mech (runo leśne):

  1. Rozpocznij od ubicia jajek z cukrem, następnie do masy dodaj olej, przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj szpinak.
  2. Wszystkie składniki mieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej, soczyście zielonej masy.
  3. Tak przygotowane ciasto przełóż do prostokątnej blachy lub tortownicy o średnicy 25 cm.
  4. Piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni – sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wsuwając w nie np. wykałaczkę. Jeśli jest sucha można zakończyć pieczenie.

Krem do ciasta Leśny Mech

To on jest gwiazdą programu. Potrzebujesz:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, którą ubij razem z 2 łyżkami cukru pudru.

Możesz dodać też śmietany – fix, która nada kremowi bardziej „sztywną” konsystencję.

Gdy ciasto już się upiecze, przekrój je wzdłuż na dwie połowy i przełóż kremem. Rolę wisienki na torcie spełnią pestki granatu, którymi posyp gotowe ciasto. Smacznego!