Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak zrobić omlet na słodko z malinami?

omlet na słodko z malinami

Omlet niejedno ma imię. Choć wydaje się, że to bardzo proste danie – idealne na szybkie śniadanie – można go przygotować na wiele sposobów. Omlet na słodko, na słono, usmażony, a nawet… zapieczony. Jeśli chcesz, by urzekał smakiem lata – wybierz wersję z malinami. Jak go przyrządzić? Podpowiadamy.

Przepis na omlet

Zacznijmy od najważniejszego, czyli od samego omletu. To od jego prawidłowego przyrządzenia zależy smak potrawy. Czego potrzebujesz? Najważniejsze składniki to oczywiście jajka i mąka. Warto podkreślić, że tym, co odróżnia omlet od naleśnika są proporcje między tymi dwoma elementami. W omlecie przeważają jajka, w naleśnikach – jest więcej mąki oraz mleko.

Przepisów na omlet jest oczywiście wiele. Optymalne proporcje składników to jednak:

  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżki cukru pudru (wedle własnego uznania).

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ubicia na sztywno piany z białek – pomoże Ci w tym dodanie do nich szczypty soli.
  2. Następnie delikatnie wmieszaj żółtka, przesianą mąkę oraz cukier puder. Nie ubijaj zbyt długo, by masa nie straciła swojej puszystości.
  3. Kolejny krok to smażenie. Możesz do niego użyć odrobiny masła (najlepiej sklarowanego) lub oleju. Rozgrzej na patelni i wlej na nią masę. Smaż na wolnym ogniu, mniej więcej 4 min na jednej stronie i 2 min na drugiej.

Masę możesz później dodatkowo zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C 10 – 15 minut – do zarumienienia. To jednak opcja dodatkowa, dla poszukujących urozmaicenia.

Omlet z owocami: malinami, borówkami, truskawkami

Możesz posłużyć się oczywiście świeżymi owocami. Są one jednak dostępne co najwyżej przez kilka tygodni w roku. Dlatego pod ręką zawsze warto mieć paczkę mrożonych owoców Hortex, wystarczy tylko odmrozić i… korzystać do woli.

Kiedy i jak dodać maliny bądź inne owoce?

Masz kilka opcji do wybrania:

  • całymi malinami posyp omlet po usmażeniu i oprósz cukrem pudrem,
  • możesz maliny wrzucić na jeszcze smażący się omlet – tak, by połączył się z masą jajeczną, a danie zyskało ciekawą konsystencję,
  • ciekawą opcją jest przygotowanie malinowego musu (maliny zblenduj z odrobiną cukru lub np. syropem z agawy) i polanie nim omletu.

W każdej postaci danie będzie wyjątkowo smaczne i sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale i kolację czy deser.

Inne pomysły na omlet

Omlet jest bardzo wdzięczną potrawą, jeśli lubisz kulinarne eksperymenty. Może być jedzony nie tylko z owocami, ale też na słono.

Ciasto omletowe możesz zapełnić warzywami, szynką czy serem, żeby urozmaicić śniadanie i uczynić je bardziej pożywnym.

Co więcej, jeśli wolisz dietetyczny omlet, możesz zastąpić mąkę pszenną mąką owsianą, a nawet całkowicie z niej zrezygnować. Taki omlet bez mąki jest wyjątkowo delikatny, a w smaku przypomina piankową jajecznicę. Pycha!

Możliwe jest przygotowanie także omletu bez mleka, jeśli wykluczasz ten składnik z diety. Z pewnością wypracujesz swój ulubiony i niepowtarzalny przepis na omlet!

Pozostałe porady