Porady

Jak gotować fasolkę szparagową?

Jak gotować fasolkę szparagową?

Opis:

Fasolka szparagowa jest lubianym warzywem nie tylko ze względu na smak, ale i wartości odżywcze.  Jak ją gotować, by w pełni wykorzystać jej walory?

Fasolka szparagowa żółta i zielona

Najpopularniejsze odmiany fasolki szparagowej to: żółta i zielona. Różnią się nie tylko kolorem. Fasola żółta jest delikatniejsza w smaku. Zielone strąki natomiast mają bardziej wyrazisty smak.

Jak przygotować fasolkę szparagową do gotowania?

Do jedzenia wybieramy zdrowe strąki, bez uszkodzeń i przebarwień. Odcinamy z obydwu stron końcówki oraz pozbywamy się włókna znajdującego się przy „zamknięciu” strąka (w bardzo młodej fasolce włókna nie ma). Następnie dokładnie myjemy strąki w letniej wodzie. Duże strąki można przeciąć na mniejsze kawałki.

Świeża fasolka szparagowa jest dostępna tylko w sezonie. Jednak można cieszyć się smakiem tego warzywa przez cały rok, korzystając z mrożonek Hortex. Dostępna jest zielona fasolka szparagowa i żółta fasolka. Mrożone zachowują większość wartości odżywczych, są smaczne i łatwe do przygotowania.

Jak gotować fasolkę szparagową?

Oczyszczone i umyte strąki  wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Na pół kilograma fasolki potrzebujemy 2 litry wody i łyżeczkę soli. Warzywa mrożone nie wymagają rozmrażania, od razu wrzucamy je do gotującej się wody.

Czas gotowania należy liczyć od ponownego zagotowania wody.

Fasolkę żółtą i zieloną należy gotować od 5 do 20 minut (młoda fasola potrzebuje mniej czasu, starsza – potrzebuje gotować się nieco dłużej).

Najlepiej w trakcie gotowania sprawdzać miękkość strąków przez nakłuwanie widelcem albo próbowanie. Nie doprowadzać do rozgotowania.

Fasolka najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu, polana zasmażoną startą bułką.