Porady

Jak gotować bób?

Jak gotować bób?

Opis:

Bób jest jednym z tych warzyw, które są i smaczne i zdrowe. Sprawdza się jako samodzielna przekąska, jak i składnik różnych pysznych dań. Sprawdź, jak gotować bób, by smakował doskonale za każdym razem.

Choć bób kojarzymy przede wszystkim z sezonem letnim tak naprawdę możemy się nim raczyć przez cały rok. Jest to możliwe, ponieważ bób jest dostępny również w postaci mrożonej. O jego świeżość i smak nie trzeba się obawiać – ten z oferty Hortex jest mrożony zaraz po zbiorach.

Jak gotować bób krok po kroku?

Gotując bób, sięgnijmy po ten nieobrany. Dlaczego? Przyczyna jest prosta. Skórka odejdzie o wiele łatwiej, gdy warzywo będzie ugotowane.

Jak gotujemy? Potrzebny będzie garnek z lekko osoloną wodą. Bób lubi sól, ale używajmy jej oszczędnie – tak ze względów zdrowotnych, jak i z uwagi na smak. Jeśli gotujemy bób świeży, możemy go wrzucić do wody jeszcze przed jej zagotowaniem. W przypadku bobu mrożonego, najlepiej wrzucić go do wrzątku, by przyspieszyć proces odmrażania.

Ile gotować? Trudno dokładnie wskazać czas. Zazwyczaj wystarczy ok. 15 – 20 minut. Najlepiej po tym czasie wyjąć z garnka jedno – dwa ziarenka i sprawdzić konsystencję. Najlepszy bób to ten lekko al dente – od którego skórka z łatwością odchodzi, a który jednocześnie jest odpowiednio miękki. Gdy już będzie idealny, wystarczy go odcedzić, lekko zahartować zimną wodą i… bądź to potraktować jako przekąskę, bądź też wykorzystać do tworzenia pysznych dań.

Do czego w kuchni sprawdzi się bób?

Pomysłów na niego jest wiele. Przede wszystkim znamy go z bliskowschodniej kuchni, bo najczęściej do spółki z ciecierzycą wchodzi w skład słynnych falafeli. Bób można wykorzystać w pysznej sałatce, jako składnik podsmażanego azjatyckiego dania typu stir fry czy do przygotowania pasty kanapkowej. Inspiracji na pewno nie zabraknie, a jedzenie tego zielonego warzywa zawsze wyjdzie na zdrowie. Smacznego!