Porady

Jak gotować brokuły?

Jak gotować brokuły?

Opis:

Brokuły pochodzą prawdopodobnie z Cypru i są popularne na całym świecie. Choć na pierwszy rzut oka trudno w to uwierzyć, brokuły to … kapusta szparagowa. 

Brokuły pokochaliśmy za ich wyrazisty smak, walory zdrowotne, wyjątkową teksturę i wiele możliwości przyrządzania.

By były zielone i smaczne…
…nie należy ich zbyt długo gotować. Wtedy brokuły się rozgotowują, a co gorsza – tracą piękny, zielony kolor i sporo właściwości zdrowotnych.

Jak przygotować brokuły do gotowania?

1. Oddziel końcówkę jak najbliżej różyczek warzywa i pooddzielaj je od siebie. Skróci to czas gotowania i zapewni równomierną miękkość wszystkim kawałkom. Do wody, w której mają być gotowane brokuły, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól. Przy gotowaniu na parze możesz brokuły skropić cytryną, ale sól dodaj dopiero po zakończeniu gotowania.
2. Do sałatek brokuły gotuj najkrócej. Wystarczy ok. 2–5 minut, by nabrały miękkości i nie utraciły chrupkości. Bezpośrednio po odcedzeniu przełóż je na chwilę do garnka z lodowatą wodą, by je zahartować.

3. Jako dodatek do dania gotuj brokuły ok. 7–10 minut, kontroluj ich kolor. Jeśli zaczną tracić zielony kolor, odcedź je wcześniej.

4. Na parze brokuły gotuj mniej więcej 10 minut, by uzyskały idealną konsystencję.

Brokuły mrożone wymagają krótszego gotowania niż świeże, ponieważ podczas procesu produkcyjnego poddawane są blanszowaniu.