Porady

Jak gotować kaszę jaglaną?

Jak gotować kaszę jaglaną?

Opis:

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych zarazem kasz. Jako jedna z nielicznych ma własności zasadotwórcze, jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu. Nie ulega więc wątpliwości, że warto ją włączyć do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza, że może się w nim pojawić na wiele różnych sposobów.

Ale jej przygotowanie nie jest tak proste, jak innych kasz. Nie wystarczy po prostu wrzucić woreczka, czy starannie odmierzonej ilości do wrzącej wody. Jak zatem ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka i smakowała nawet najbardziej wymagającym?

Na początek odpowiedz sobie na pytanie, czy kasza po ugotowaniu ma być sypka, czy raczej kleista. Pierwsza wersja świetnie sprawdzi się na przykład w sałatkach czy jako dodatek do obiadu. Kleista może stać się podstawą świetnych kotletów i innych bardziej „lepkich dań”.

Gotowanie kaszy jaglanej na sypko:

  1. Odmierz 1 szklankę kaszy (lub więcej) i przesyp na sitko o drobnych oczkach.
  2. Przepłucz ją dokładnie ciepłą wodą z kranu – aż do momentu, gdy woda będzie zupełnie przeźroczysta.
  3. Sparz kaszę wrzątkiem.
  4. W płaskim garnku zagotuj ok. 2,5 szklanki wody.
  5. Do wrzącej, gotującej się wody wrzuć przygotowaną wcześniej kaszę i dodaj łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki oleju.
  6. Wymieszaj delikatnie i przykryj przykrywką.
  7. Gotuj ok. 15-18 minut na wolnym ogniu. UWAGA! Nie mieszaj w trakcie gotowania.
  8. Po upływie kwadransa, wyłącz ogień i pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 minut.
  9. Zdejmij pokrywkę, pozwól odparować ewentualnemu nadmiarowi wody i… gotowe!

A jak gotować kaszę jaglaną, żeby była bardziej kleista?

Przed gotowaniem przepłukaną kaszę wymieszaj z niewielką ilością wody bądź mleka, a następnie przelej do wody w proporcji 1 szklanka kaszy na 3,5 szklanki wody. Gotuj ją pod przykryciem ok. 30 – 40 minut.

Gdy już będzie gotowa, nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko przygotować smakołyki z jej wykorzystaniem. Można ją przyrządzić zarówno na ostro, jak i na słodko, np. z truskawkami, malinami, porzeczkami czy wiśniami. Fenomenalny aromat gwarantowany!