Porady

Jak obrać dynię?

Jak obrać dynię?

Opis:

Od dawna dynia często gości w polskich kuchniach. Z jej miąższu przygotowywano zupy, sosy, często pieczono ciasta i przede wszystkim jedzono dużo suszonych pestek. Na szczęście to smaczne i bogate w składniki odżywcze warzywo obecnie powraca na nasze stoły. Jest tylko jeden szkopuł: jak obrać takiego pomarańczowego giganta?

Sposoby na obranie dyni ze skórki

Nie zawsze dynia jest ogromna, jednak w większości posiada twardą skórkę, nienadającą się do jedzenia nawet po ugotowaniu. Jak się do tego zabrać?

  1. Potrzebny będzie duży  ostry nóż, którym wytniesz końcówki z obydwu stron warzywa (są bardzo twarde, więc uważaj, by nóż się nie ześlizgnął)
  2. Tym samym dużym nożem przekrój dynię na pół
  3. Weź łyżkę do zupy i wyskrob z wnętrza warzywa pestki wraz z otaczającym je miękiszem (pestki wysusz później na słońcu lub w lekko nagrzanym piekarniku, zastąpią niezdrowe chipsy)
  4. Zamień duży nóż na mały nożyk lub obieraczkę do warzyw i ostrożnie odkrawaj skórkę, (jeśli dynia jest duża, możesz wcześniej podzielić ją na mniejsze części)

Inny sposób na pozbycie się skóry z dyni wymaga mniej wysiłku, ale więcej czasu:

  • przekrój dynię na kilka kawałków,
  • nagrzej piekarnik do temp. 180 °C,
  • ułóż kawałki warzywa na blasze pokrytej papierem do pieczenia,
  • możesz warzywo posypać ziołami i skropić oliwą (niekoniecznie, ale będzie to smaczniejszy półprodukt do przygotowania zupy czy sosu),
  • piecz ok. pół godziny,
  • po ostudzeniu obierz skórkę, która bez trudu odchodzi od miąższu.

Obraną dynię pokrój w małe cząstki i od razu zużyj do przygotowania zaplanowanej potrawy. Jeśli nadal obieranie dyni to dla Ciebie za dużo pracy sięgnij po tę już obraną i zamrożoną oferowaną przez Hortex.