Porady

Jak obrać owoc granatu?

Jak obrać owoc granatu?

Opis:

Granat to, zgodnie z nazwą, owoc dość wystrzałowy. Bogaty w witaminę C, żelazo i wapń, na Bliskim Wschodzie jest znany już od tysięcy lat. My pokochaliśmy go również za delikatnie kwaskowy smak, bogaty aromat  i niesamowitą teksturę… palce lizać! Pytanie tylko: jak go obrać?

Obieranie granatu: pod skórką czekają otoczone soczystym miąższem pestki. Jeden nieprzemyślany ruch i jesteś cały popryskany sokiem. Dlatego do procesu obierania trzeba podejść metodycznie. Na bezpieczne i wygodne obranie granatu jest kilka sposobów:

Metoda 1: Odetnij koronę granatu i zamocz owoc na 15 minut w zimnej wodzie. Skórki same odejdą od pestek z miąższem, a Ty unikniesz niekontrolowanego wycieku soku.

Metoda 2: Natnij granat ostrym nożem tak, jakbyś wykrawał cząstki pomarańczy. Zrób to od miejsca, w którym owoc stykał się z łodygą aż po koronę. Następnie odetnij koronę, a potem po prostu wyjmij poszczególne cząstki i pozbądź się delikatnie skórek.

Metoda 3: Zetnij koronę granatu, delikatnie wdrążając się pod skórkę owocu, ale tak, by nie naruszyć gniazd nasiennych. Utnij również końcówkę owocu. Spójrz w wydrążone miejsce po skórce na koronie i poszukaj charakterystycznych zgrubień. Właśnie na nich wykonaj cięcia na owocu z góry na dół. Delikatnie pociągaj i odrywaj kolejne kawałki, a następnie wyjmij całe ziarenka i… wykorzystaj je jak tylko chcesz.

Tak obrany owoc granatu możesz zarówno po prostu przesypać do miseczki i podjadać zamiast niezdrowych chipsów i innych kalorycznych przekąsek. Możesz go również wykorzystać np. jako element pysznej sałatki, dodatek do zdrowego koktajlu i na wiele innych sposobów. Znajdź więc inspirujący przepis dla siebie i… do dzieła!