Porady

Jak obrać i pokroić ananasa?

Jak obrać i pokroić ananasa?

Opis:

Ananas jest owocem wyjątkowo aromatycznym. Jego intensywny, słodki smak sprawia, że można go jeść zarówno samego jako przekąskę między posiłkami lub też dorzucić do owocowej sałatki, a nawet egzotycznego curry. Najlepiej smakuje nie ten z puszki, ale świeży.

Forma owocu może jednak odstraszać. Dlaczego? Ponieważ wielu z nas nie wie, jak go obrać.
Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Choć na pierwszy rzut oka obranie ananasa wydaje się zadaniem dość skomplikowanym, w rzeczywistości wystarczy poznać sposób na pozbycie się skórki, by już nigdy nie mieć z tym kłopotu.

Obieranie ananasa krok po kroku:

1. Zacznij od odcięcia podstawy oraz pióropusza, zrób to, posługując się dużym i ostrym nożem.
2. Postaw ananasa na desce do krojenia – dzięki odcięciu podstawy będzie stał prosto.
3. Teraz odetnij skórę dookoła owocu – ostry nóż sobie z nią poradzi.
4. Upewnij się, że na owocu nie pozostaną pozostałości po skórce, możesz je wydrążyć lub odciąć nożem, przydadzą Ci się np. do musu owocowego.
5. Gdy skóra zostanie usunięta, pokrój ananasa na ćwiartki.
6. Z każdej ćwiartki usuń twardy rdzeń.
7. Na koniec pokrój go tak jak chcesz.

Jak wybrać ananasa i co z niego przyrządzić?

By owoc smakował Tobie i Twojej rodzinie, musisz go nie tylko profesjonalnie obrać, ale i trafić na odpowiednio dojrzały okaz. To nic trudnego. Zdaj się na zmysł węchu. Podnieś ananasa ze sklepowej półki i powąchaj go u podstawy. Jeśli nic nie poczujesz, oznacza to, że potrzebuje jeszcze trochę czasu, by dojrzeć. Ten idealny będzie roztaczał delikatną, ananasową woń. Oczywiście, jeśli dostrzeżesz ślady pleśni czy gnicia, poszukaj innego owocu.

A jak wykorzystać ananasa w kuchni?

Najchętniej zjadamy go samego. Smakować jednak będzie również w sałatce owocowej i w daniach kuchni azjatyckiej. Kurczak z ananasem i przyprawą curry to potrawa, w której zakocha się najbardziej nawet konserwatywny smakosz.
A czy pizza z ananasem to dobry pomysł? Dla konserwatywnych miłośników kuchni włoskiej raczej nie, jeśli jednak lubisz w kuchni eksperymentować, to czemu ananasa nie dodać do pizzy?