Porady

Jak przygotować przekąski na Sylwestra?

Jak przygotować przekąski na Sylwestra?

Opis:

Czy wiecie, że tylko 7 procent Polaków Sylwestra spędza na balach? Większość z nas wita Nowy Rok z rodziną i przyjaciółmi we własnym domu czy na prywatkach. Chociaż jest to piękna noc, podczas której czas spędzamy głównie na tańcach, to nie można się obejść bez smacznego i ładnie podanego jedzenia.

Co przygotować na Sylwestra?

Sylwestrowe menu może być bardzo różne. Na balach i w restauracjach królują wykwintne dania, na „domówki” radzimy przygotować kilka szybkich przekąsek. Pracą nad sylwestrowymi kulinarnymi przygotowaniami warto podzielić się z domownikami a także z zaproszonymi gośćmi. Po prostu każdy przynosi coś smakowitego, należy tylko wcześniej uzgodnić, jaką przekąskę dana osoba ma przygotować.

Co warto polecić na sylwestrową noc? Na pewno dania niezbyt pracochłonne (nie chcemy zbyt wielu godzin spędzać w kuchni zamiast u fryzjera i kosmetyczki), przeznaczone do spożycia na zimno lub po podgrzaniu, lekkostrawne (nie można obciążać żołądka, gdy chcemy zachować lekkość w tańcu), zachowujące formę i konsystencję przez kilka godzin. Polecamy:

  • paszteciki
  • krokiety
  • kanapeczki na jeden kęs
  • koreczki
  • sałatki

Szybkie paszteciki ze szpinakiem

Z pewnością zaimponujesz przyjaciołom przygotowując pyszne paszteciki ze szpinakiem. Potrzebujesz tylko 1 godzinę, możesz upiec je w przeddzień Sylwestra a przed podaniem krótko podgrzać.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku Hortex
  • 1 kostkę sera feta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie szpinakowego farszu:

  1. 1 łyżkę oleju wlej na patelnię.
  2. Włóż zamrożony szpinak i mieszając czekaj aż odparuje woda.
  3. Dodaj posiekany czosnek i przyprawy.
  4. Całość chwilę podduś.
  5. Następnie ostudź.

Przygotowanie pasztecików:

  • Płat ciasta francuskiego pokrój na prostokąty.
  • Na każdy prostokąt nałóż łyżeczkę szpinaku i kostkę sera feta.
  • Zawiń pasztecik, na cieście zrób poprzeczne nacięcia.
  • Wierzch pasztecika posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  • Rozłóż paszteciki na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Piecz przez 35 minut.

Podawaj do czerwonego barszczu lub jako samodzielną przekąskę na ciepło. Udanej zabawy sylwestrowej!