Porady

Jak przygotować wigilijny kompot z suszu?

Jak przygotować wigilijny kompot z suszu?

Opis:

Wieczerza wigilijna to szczególny posiłek, jedyny taki w roku. Jej szczególnym wyróżnikiem jest tradycja: nieparzysta liczba dań, postne potrawy z kapusty, ryb, grzybów i maku. A do picia podawany kompot z suszonych owoców. Jak go przygotować?

Kompot z suszu – składniki

Kompot z suszonych owoców jest nie tylko smaczny i dobrze zaspokaja pragnienie, ale też reguluje trawienie. Ta ostatnia zaleta jest warta podkreślenia, bo potrawy wigilijne są ciężkostrawne a i spożywamy ich tego wieczoru więcej niż zwykle. Kompot ułatwia pracę obciążonemu układowi pokarmowemu. Co należy kupić, ewentualnie wyjąć ze spiżarni, by uzyskać zdrowy i aromatyczny napój?

Na 3 – 4 litry kompotu będziesz potrzebować:

  • 20 dkg suszonych jabłek
  • 20 dkg suszonych (albo wędzonych) śliwek

 

Przyprawy:

  • 5 goździków
  • 3 plasterki imbiru
  • odrobina cynamonu lub kawałeczek kory cynamonowej
  • kawałeczek wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru lub 2-3 łyżki miodu

Przepis możesz modyfikować dodając inne suszone owoce: morele, figi, rodzynki lub rezygnując ze słodzenia kompotu. Warto wzbogacić smak dodając startą skórkę z pomarańczy lub z cytryny. Dla intensywniejszego koloru można dodać garść mrożonych owoców Hortex.

Kolejność czynności

Zacznij od przepłukania suszonych owoców. Następnie przełóż je do garnka i zalej ciepłą wodą, by były całkowicie zakryte. Pozostaw na około 3 godziny. Po tym czasie dolej wody (część płynu wchłoną owoce), dodaj przyprawy. Gotuj na bardzo małym ogniu przez pół godziny.

Po ugotowaniu wyjmij goździki (pozostawione mogą nadać kompotowi gorzki smak), dodaj startą skórkę z pomarańczy/cytryny. Sprawdź, czy napój wymaga dosłodzenia.

Na stół wigilijny kompot podawaj mocno schłodzony, w dzbanku udekorowanym plasterkami pomarańczy.