Porady

Jak przyrządzić krewetki

Jak przyrządzić krewetki

Opis:

Są bogate w białko, nietłuste, sycące, smaczne i coraz łatwiej dostępne w sklepach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś krewetek, zrób to. Choć wydają się daniem wyszukanym, nie kosztują zbyt wiele, smakują wybornie. Sposobów na przyrządzenie krewetek jest co najmniej kilka, podobnie jak postaci, w jakich można je kupić.

Jakie wybrać krewetki?

Są krewetki królewskie, północnoatlantyckie i tzw. szare.
Czym się różnią?

  • krewetki królewskie (tygrysie) to prawdziwe crème de la crème, najbardziej poszukiwane i największe – okazy tych krewetek mogą dochodzić do 40 cm długości, ich mięso jest zwarte i jędrne;
  • krewetki północnoatlantyckie są nieco mniejsze, ale i łatwiej dostępne oraz tańsze – ceni się je za soczysty smak (dotyczy to zwłaszcza świeżych, a nie mrożonych);
  • krewetki szare – uchodzą za przysmak w Belgii; bywają niewielkich rozmiarów i najczęściej wykorzystuje się je jako przystawki (u nas mało popularne).

Świeże (surowe) krewetki nie jest łatwo kupić (z oczywistych względów), dlatego najczęściej decydujemy się na gotowane. Można je rozpoznać po różowoczerwonym kolorze pancerza (trzyma się je we wrzącej wodzie morskiej tuż po wyłowieniu). Dostępne są także (choć rzadziej) krewetki duszone i mrożone. Decydując się na nie, warto wybierać te większe, które lepiej znoszą obróbkę i zawierają mniej wody.

Przygotowanie: krok po kroku

Jeśli masz krewetki gotowane (sparzone), właściwie nie musisz z nimi robić zbyt wiele. Wystarczy je po prostu obrać (chitynowy pancerz jest niejadalny) i zjeść (np. z czosnkiem i sokiem z cytryny).
Jednak możliwości podania krewetek jest więcej. W każdym przypadku trzeba je przed zjedzeniem obrać..

Krewetki przygotowuje się następująco:

  • obierz je rękami (zamiast nożem i widelcem);
  • usuń głowę, odnóża i wąsy;
  • delikatnie zdejmij chitynowy pancerzyk, trzymając korpus pociągnij go;
  • nożem delikatnie wyjmij „czarną żyłkę” znajdującą się na grzbiecie (to ważne z uwagi na smak; „żyłka” jest w rzeczywistości przewodem trawiennym i ma gorzki smak);
  • krewetki przepłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

Jak gotować krewetki?

Sposobów jest kilka:

  • gotowane krewetki wystarczy stopniowo podgrzewać w wodzie, aż ta się zagotuje, lub blanszować we wrzątku mniej więcej przez 3 minuty do zrumienienia skorupki;
  • surowe i gotowane krewetki można przez kilka minut grillować (najlepiej w skorupce, wtedy zachowają soczystość);
  • obrane krewetki można szybko podsmażyć na dużym ogniu (np. w woku lub na głębokiej patelni) do momentu zrumienienia;
  • obrane krewetki (z pozostawionymi ogonami) dają się również smażyć na maśle aż do zrumienienia;

Kluczowy – bez względu na sposób obróbki – jest czas. Krewetki poddaje się wysokiej temperaturze bardzo krótko, zbyt długie ich podgrzewanie stają się jak guma, trudne do przeżucia. Dlatego jeśli są dodatkiem do innego dania (np. paelli), należy je dodać pod sam koniec gotowania.