Są bogate w białko, nietłuste, sycące, smaczne i coraz łatwiej dostępne w sklepach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś krewetek, zrób to. Choć wydają się daniem wyszukanym, nie kosztują zbyt wiele, smakują wybornie. Sposobów na przyrządzenie krewetek jest co najmniej kilka, podobnie jak postaci, w jakich można je kupić.
Jakie wybrać krewetki?
Są krewetki królewskie, północnoatlantyckie i tzw. szare.
Czym się różnią?
Świeże (surowe) krewetki nie jest łatwo kupić (z oczywistych względów), dlatego najczęściej decydujemy się na gotowane. Można je rozpoznać po różowoczerwonym kolorze pancerza (trzyma się je we wrzącej wodzie morskiej tuż po wyłowieniu). Dostępne są także (choć rzadziej) krewetki duszone i mrożone. Decydując się na nie, warto wybierać te większe, które lepiej znoszą obróbkę i zawierają mniej wody.
Przygotowanie: krok po kroku
Jeśli masz krewetki gotowane (sparzone), właściwie nie musisz z nimi robić zbyt wiele. Wystarczy je po prostu obrać (chitynowy pancerz jest niejadalny) i zjeść (np. z czosnkiem i sokiem z cytryny).
Jednak możliwości podania krewetek jest więcej. W każdym przypadku trzeba je przed zjedzeniem obrać..
Krewetki przygotowuje się następująco:
Jak gotować krewetki?
Sposobów jest kilka:
Kluczowy – bez względu na sposób obróbki – jest czas. Krewetki poddaje się wysokiej temperaturze bardzo krótko, zbyt długie ich podgrzewanie stają się jak guma, trudne do przeżucia. Dlatego jeśli są dodatkiem do innego dania (np. paelli), należy je dodać pod sam koniec gotowania.