Jak przyrządzić risotto z warzywami?

Risotto uchodzi za prostą potrawę. Jednakże, aby nie wyszedł nam zwyczajny ryż z kawałkami warzyw, należy przestrzegać kilku zasad. O czym trzeba pamiętać?

Specjalny rodzaj ryżu

W  polskich sklepach dostępny jest ryż arborio, który po ugotowaniu wewnątrz jest półtwardy (al dente), a z zewnątrz miękki i kremowy.

Składniki do przyrządzenia risotto z warzywami

Na danie dla 4 osób przygotuj:

  • 1 szklankę ryżu arborio,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego albo grzybowego (dolewaj tylko gorący wywar),
  • 1 szklankę białego wina (nieobowiązkowo),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 małą cebulę (najlepiej szalotkę),
  • 1 łyżkę startego parmezanu (najlepiej świeżo startego),
  • sól, biały pieprz.

To są podstawowe składniki na risotto. Do tego możesz dodać różne warzywa. My proponujemy:

  • 1 marchew,
  • 1 małą cukinię,
  • 1 łodygę selera naciowego,
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony Hortex).

Risotto krok po kroku – sposób przygotowania

Marchew, seler, cukinię,  cebulę pokrój w grubą kostkę. Na oliwie (może być z dodatkiem masła) podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchew i seler, smaż do momentu zrumienienia. Dosyp ryż i przysmażaj ok. minutę. Ziarenka powinny zrobić się szkliste. Teraz dodaj wino i szybko je odparuj. Jeżeli rezygnujesz z wina, wlej od razu łyżkę wazową bulionu. Następnie dodaj cukinię i wymieszaj. Kontroluj ilość bulionu – co jakiś czas dodawaj nową porcję płynu i mieszaj. Po 10 minutach wsyp groszek. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie bulion.

Gotowe danie odstaw na 5 minut. Potrawę podawaj gorącą, ozdobioną listkami bazylii. Smacznego!

Risotto z warzywami i mięsem

Składniki:

  • przygotowane dwie porcje risotto wg przepisu wyżej,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki: kurkumy, oregano, tymianku, papryki ostrej,
  • 50 g gorgonzoli,
  • 1 łyżka posiekanej natki lub garść pokrojonej rukoli.

Wykonanie:

Do bazy risotto dodać pokrojonego w kawałki kurczaka lub indyka usmażonego na oliwie z oliwek i przyprawionego kurkumą, oregano, tymiankiem i papryką. Mięso dobrze wymieszać z ryżem, dodać plasterki gorgonzoli oraz łyżkę natki pietruszki.

Wegańskie risotto z pieczarkami i warzywami

Składniki:

  • przygotowane dwie porcje risotto wg przepisu wyżej (bez użycia masła i sera, który zastępujemy 20 g płatków drożdżowych, z bulionem warzywnym w roli głównej),
  • 20 dag brązowych pieczarek,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie:

Do bazy risotto dodać pokrojone i przysmażone na osobnej patelni pieczarki doprawione solą i pieprzem.  Danie obficie posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki.

Risotto z rybą i warzywami

Składniki:

  • przygotowane dwie porcje risotto wg przepisu wyżej,
  • 4 szt. filetów z mintaja lub sandacza,
  • oliwa z oliwek i masło,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry.

Wykonanie:

Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy bez panierki na złoty kolor na oliwie z oliwek i maśle.  Na wierzch gotowego risotto dodajemy po dwa kawałki ryby na osobę, posypujemy kolendrą oraz natką pietruszki. Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać papryczki chili.