Porady

Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?

Opis:

Kto z nas nie lubi czekolady? To smakołyk, który jest w stanie podbić serce nawet najbardziej odpornej na słodkości osoby, zwłaszcza gdy produkt jest dobrej jakości. Warto pamiętać, że czekolada ma to do siebie, iż łatwo daje się rozpuścić. A w postaci płynnej łatwo przyrządzić z niej pyszne desery. Jak więc to zrobić?
Rozpuszczenie czekolady nie sprowadza się bynajmniej do wrzucenia jej do garnka i podgrzania. Skutki takiego działania mogą być wtedy nie najlepsze, po pierwsze zmarnowana tabliczka, po drugie przypalony garnek. Co zatem zrobić, by doprowadzić czekoladę do właściwego stanu płynnego?

Najlepszym i zarazem najprostszym sposobem na rozpuszczenie czekolady jest kąpiel wodna. W tym celu:
• przygotuj dwa garnki, upewniając się, że jeden możesz ustawić na drugim, lekko go zanurzając;
• do większego garnka wlej wodę i zacznij gotować;
• na większy garnek postaw mniejszy (możesz go również zastąpić metalową miską) i włóż do niego pokruszoną lub pokrojoną czekoladę;
• gotuj wodę do momentu, aż cała czekolada rozpuści się w misce.
Warto podkreślić, że ten przepis sprawdza się w przypadku każdej czekolady – zarówno tej z wysoką zawartością kakao, czekolady białej, mlecznej, jak również tej z nadzieniem.

Jak wykorzystać roztopioną czekoladę?

Po roztopieniu czekoladę można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejszy to wylanie jej na ciasto – tak by stworzyć przepyszną polewę. Można ją też dodać do budyniu waniliowego lub bezpośrednio do ciasta albo przygotować z niej pyszny krem czekoladowy.
Jeśli do roztopionej czekolady wlejemy odrobinę pełnotłustego mleka i całość podgrzejemy, powstanie wykwintna czekolada do picia. Z porcją lodów lub z mrożonymi, pokruszonymi malinami smakować będzie również w środku lata. Smacznego!