Porady

Jak skarmelizować marchewkę?

Jak skarmelizować marchewkę?

Opis:

Marchew należy do najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Nie obejdzie się bez niej większość zup, jest składnikiem surówek i sałatek, chrupiemy ją na surowo, a nawet pieczemy z niej ciasta. Pijemy soki marchewkowe, a do ulubionych dodatków do obiadu należy duszona marchewka z groszkiem. Oprócz walorów smakowych posiada również walory odżywcze.

Karmelizowana marchewka

Karmelizowanie warzyw to sposób na pyszną i zdrową jarzynkę do obiadu. Czego będziemy potrzebować, by skarmelizować marchewkę?

Składniki:

  • 0, 5 kg marchewki (dla 4 osób),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • odrobina soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Marchewkę należy umyć, obrać, pozostawiając 2-3 cm naci lub wykorzystać mrożoną. Następnie:

  • gotować marchewkę przez 15 minut w lekko osolonej wodzie,
  • odcedzić wodę i osuszyć warzywo,
  • na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dodać masło (samo masło szybko się przypala),
  • na tłuszcz wyłożyć marchewkę, zamieszać, by cała pokryła się tłuszczem,
  • smażyć przez chwilę, po czym dodać miód lub posypać cukrem, oprószyć pieprzem,
  • dusić chwilę pod przykryciem.

Można podawać, najlepiej do białego mięsa drobiowego. Młodą marchewkę karmelizujemy i podajemy w całości. Starsze warzywo trzeba pokroić w krążki.