Porady

Jak ugotować kalafior?

Jak ugotować kalafior?

Opis:

Należy do rodziny kapustowatych, ma delikatny, lekko słodkawy smak. Serwowany z podsmażoną na maśle bułką tartą jest wspomnieniem z dzieciństwa dla wielu z nas. Mowa oczywiście o kalafiorze. By smakował wyśmienicie, trzeba go odpowiednio przygotować. Jak?

Kalafior to warzywo, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoimi własnościami. Ma niewiele kalorii, a jednocześnie jest sycący. Co zaś najważniejsze, jest cennym źródłem licznych witamin oraz minerałów – m.in. sodu, potasu, żelaza, wapnia, magnezu czy cynku oraz witamin K, C, B6 czy kwasu pantotenowego oraz nikotynowego. Kojarzymy go również z uwagi na dość specyficzny zapach – powstaje, ponieważ w kwiecie kalafiora znajdują się również olejki eteryczne o takim, a nie innym aromacie. Niewątpliwie jednak kalafior warto włączyć do swojej diety. A w jakiej postaci?

Na surowo

Zaskoczenie? A jednak! Nie istnieją żadne przeszkody, by skosztować kalafiora bez żadnej obróbki. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący – niczym kapusta. A jeśli chcesz sprawić, by stał się nieco bardziej miękki, możesz go delikatnie zblanszować – niech jednak gotowanie nie trwa dłużej niż 3-4 minuty. Z czym takiego kalafiora na surowo serwować? Najlepiej sprawdzi się w sałatkach, np. w towarzystwie sałat lub rukoli, czerwonej cebuli oraz jajka mollet, czyli na półtwardo. Do tego majonezowy dressing i… gotowe. Do sałatek warto sięgnąć po różne odmiany kalafiora – nie tylko tego białego, ale i fioletowego czy romanesco.

Gotuj tak, by był al dente

Rozgotowany kalafior nadaje się wyłącznie do tego, by przygotować z niego puree. To również dobry pomysł, jednak mimo wszystko warzywo to zyskuje na jakości również dzięki unikalnej teksturze. By ją zachować, kalafiora gotować trzeba w określony sposób. Jak?

  • sięgnij po duży garnek i zagotuj wodę ze szczyptą soli, opcjonalnie możesz do niej dodać też łyżeczkę cukru, by mieć pewność, że warzywo nie złapie typowej goryczki,
  • przekrój kalafiora na pół, a najlepiej podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do wrzątku,
  • gotuj do miękkości – zazwyczaj kalafior potrzebuje ok. 15 – 20 minut.

Jeśli warzywo chcesz zagotować na parze, pamiętaj, by kalafiora nie solić uprzednio oraz zwiększyć czas gotowania do ok. 25 – 30 minut.

Warto podkreślić, że najlepiej smakuje kalafior świeży, którego kupujesz latem na bazarze. Poza sezonem, jeśli chcesz mieć pewność, że warzywo nie będzie gorzkie – stawiaj na mrożonkę dobrej jakości. Przygotowując ją zgodnie z instrukcją, będziesz się cieszyć doskonałym smakiem.