Porady

Jak perfekcyjnie ugotować jajko?

Jak perfekcyjnie ugotować jajko?

Opis:

Ugotowanie jajka wydaje się być prostym zadaniem. Ot, wrzucić je do wrzącej wody, gotować przez określony czas i gotowe. I choć rzeczywiście, przygotowanie idealnego jajka nie jest zadaniem zarezerwowanym dla szefów kuchni, warto znać kilka tricków, które ułatwią dopracowanie tej potrawy do perfekcji.

Jedną z najważniejszych kwestii, gdy chodzi o gotowanie jajek jest ich jakość. By smak był idealny, wybierz odpowiednie jajko. Gdy mowa o najpopularniejszych, czyli kurzych, najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po te klasy „0” – pochodzące od kur z hodowli ekologicznych. Do przyjęcia są także „jedynki” – od kur wolnowybiegowych. Jajko powinno być też świeże. Potem liczy się technika gotowania.

Jak ugotować jajko na miękko?

Jajko na miękko to idealna propozycja na sycące śniadanie lub kolację.  Ale by tak było, trzeba je dobrze przygotować. Najważniejsza rzecz, którą musisz wiedzieć to to, ile czasu należy je gotować. Czy wrzucić do wrzątku, czy do zimnej wody, jeszcze przed rozpoczęciem gotowania?

Metoda 1: Włóż jajka do zimnej wody i zacznij gotować. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć, wyłącz ogień. Odczekaj chwilę, a następnie wyjmij jajka. Gotowe!

Metoda 2: Wyjmij jajka z lodówki, niech ogrzeją się do temperatury pokojowej. Zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, ułóż jajko na łyżce do zupy i delikatnie włóż do gotującej się wody. To, ile czasu należy gotować jajko na miękko, zależy od jego rozmiaru. Jajku w rozmiarze S wystarczy ok. 2 minut, M i L: 3-3,5 minuty, a naprawdę dużemu – ponad 4 minuty.

Jak ugotować mollet?

Co się stanie, jeśli czas gotowania będzie dłuższy niż ten potrzebny do ścięcia się białka? Jajko gotowane ok. 5 minut będzie ugotowane na półtwardo (mollet). W tej formie trafić może np. do sałatki nicejskiej.

Jajko na twardo? Nie można go gotować bez końca!

Wbrew pozorom, ugotowanie jajka na twardo to też wyzwanie. Jeśli spędzi we wrzątku zbyt wiele czasu, stanie się ciężkostrawne i mniej estetyczne. Przy gotowaniu powyżej 10 minut żółtko po prostu straci swoją piękną barwę i pokryje się zielonkawo – niebieskawym nalotem. Nie jest on bynajmniej trujący, lecz samo danie staje się przez to bardziej „gumowate”.

Ile gotować jajko na twardo, by smakowało idealnie? Najlepiej ok. 7 – 8 minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia. Samo jajko może się w niej znaleźć wcześniej. Warto przy tym podkreślić, że podobnie jak w przypadku jajek na miękko, czas idealnego ścięcia się żółtka i białka zależy od wielkości jajka. Gdy więc korzystasz z jajek S, możesz nieco skrócić czas gotowania, przy XL zaś – lekko go wydłużyć.