Porady

Jak ugotować wigilijny barszcz czerwony?

Jak ugotować wigilijny barszcz czerwony?

Opis:

Czerwony barszczyk z uszkami to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych, gdzieniegdzie zastępowany przez zupę grzybową. Klasyczny barszcz gotuje się na zakwasie z buraków. Przygotowanie barszczu należy zacząć tydzień przed tym świątecznym wieczorem.

Jak zrobić zakwas?

Najlepszy zakwas to ten domowy. Należy pamiętać o przygotowaniu buraków na tydzień przed Wigilią. Dodając kromkę chleba razowego, czas oczekiwania na zakiszenie buraków skraca się do 4 dni.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg czerwonych buraków
  • 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżkę soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie zakwasu:

  • Buraki umyj i ubierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry.
  • Ułóż je w glinianym garnku, dokładając pokrojony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalej przygotowaną wcześniej wodą, by przykrywała buraczki.
  • Przykryj garnek ściereczką i odstaw na 3 do 5 dni.
  • Zlej powstały zakwas do butelki.

Jak ugotować czerwony barszcz?

W dniu Wigilii ugotuj barszcz z dodatkiem zakwasu. Będziesz potrzebować:

  • 1 kg buraków
  • 1/2 kg włoszczyzny
  • 1/2 litra zakwasu
  • 10 dkg suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny (jeśli barszcz będzie niezbyt kwaśny)

Kolejność czynności:

  1. Wieczorem wypłucz i namocz grzyby, pozostaw je w wodzie na całą noc.
  2. Następnego dnia rano umyj, obierz i pokrój buraki oraz włoszczyznę. W dużym garnku zalej je 3 litrami zimnej wody.
  3. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę z grzybów wlewaj ostrożnie, by na dnie pozostał piasek).
  4. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na bardzo małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  5. Dodaj zakwas i wsyp majeranek. Trzymaj przez chwilę garnek na ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj przyprawy: sól, pieprz , opcjonalnie sok z cytryny lub cukier do smaku.

Gotowe. Uszka przygotuj na kilka dni przed wieczerzą wigilijną i włóż do zamrażalki. Przed podaniem wrzuć je na chwilę do wrzątku, po czym nakładaj na talerze i zalej barszczem.

Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, możesz uprościć świąteczne przygotowania, podając na stół gotowy czerwony barszczyk Hortex.