Porady

Jak wekować żywność?

Jak wekować żywność?

Opis:

Wekowanie to sprawdzona „babcina” metoda pasteryzacji, dzięki której możesz dłużej przechowywać posiłki już po ich ugotowaniu. Jest prosta, sprawdza się w przypadku wielu typów dań, zapewniając ich bezpieczeństwo i doskonały smak przez dłuższy czas.

Co wekować?

Wszelkiego rodzaju przetwory, zupy, sosy, dania na gorąco, kompoty.

Jak wekować?

  1. Wekowanie to przechowywanie dań w słoikach. Potrzebujesz zatem czystych, pozbawionych wyszczerbień, wyparzonych słoików oraz pokrywek.
  2. Do tak przygotowanych słojów przelej gorącą potrawę, której świeżość chcesz przedłużyć. Ważne jest, by zostawić ok. 1-2 cm miejsca między poziomem potrawy a pokrywką.
  3. Po wlaniu, przetrzyj ranty słoika ściereczką lub ręcznikiem papierowym – tak, by miejsce zetknięcia z pokrywką było czyste.
  4. Zakręć dokładnie każdy słoik. By się nie poparzyć, użyj np. rękawic kuchennych.
  5. Odwróć każdy ze słoików do góry dnem i przykryj je ściereczką, pozostawiając tak do całkowitego wystygnięcia. Gdy to nastąpi – odwróć je do prawidłowej pozycji. O prawidłowym zawekowaniu świadczyć będzie wklęsłe wieczko.

Ile czasu można przechowywać weki?

Wszystko zależy od typu zawekowanego produktu:

  • zaprawy, tj. marynaty, dżemy czy kompoty – najlepiej maksymalnie do 12 miesięcy
  • zupy i sosy – nie dłużej niż kilka tygodni.