Jak zagęścić sos?

Przygotowanie sosów może sprawiać nieco problemów. Nie zawsze łatwo jest uzyskać gładką, aksamitną konsystencję bez grudek. Sporo kłopotów sprawia odpowiednia gęstość. Poznaj różne sposoby, dzięki którym sos uzyska właściwą konsystencję.

Redukowanie płynu

Prosty sposób, acz wymagający trochę czasu. Jeśli jest to sos powstający przy pieczeniu czy smażeniu mięsa, należy go przelać do innego naczynia, postawić garnek na palniku i po prostu odczekać aż nadmiar płynu odparuje. Minusem takiej „operacji” może być nadmiernie słony smak wywaru.

Mąka

Odpowiednią ilość mąki pszennej (zależy to od ilości sosu, najlepiej zacząć od jednej czy dwóch łyżeczek, potem w razie potrzeby dodać jeszcze) należy dokładnie rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, następnie dodać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać do rondla. Zagotować. Jeśli nadal sos jest za rzadki, czynność należy powtórzyć. Należy jednak pamiętać, że sos z dodatkiem mąki po wystudzeniu zgęstnieje.

Zasmażka

Na patelni trzeba rozpuścić  łyżkę masła, następnie należy dodać łyżkę mąki pszennej i mieszając podsmażyć do zrumienienia. Następnie podlać niewielką ilością sosu, zamieszać, by nie było grudek. Wlać do sosu i zagotować. W zależności od stopnia przesmażenia mąki można uzyskać zasmażkę, która jedynie nieznacznie wpłynie na smak sosu (jasna zasmażka) albo taką, która będzie wyraźnie wyczuwalna (ciemna zasmażka). Jej stan należy na bieżąco kontrolować.

Serek topiony

Jak zagęścić sos śmietanowy? Sięgnij po serek topiony. Należy go rozpuścić, mieszając jego kawałki w niewielkiej ilości gorącego sosu, po czym dodać do garnka z pozostałym sosem. Wymieszać i zagotować. Zamiast serka topionego możesz też użyć białego serka kanapkowego, również smakowego (chrzanowy, ze szczypiorkiem, ziołowy) – wzbogacisz delikatnie smak dania. Do zagęszczania sosów nadaje się również ser gorgonzola czy lazur –  z niebieską pleśnią. Trzeba jednak pamiętać, że szczególnie gorgonzola picante może znacznie modyfikować smak sosu. Wariant dolce jest znacznie łagodniejszy pod względem smaku i aromatu – sprawdzi się lepiej do zagęszczania sosu śmietanowego.

Miksowanie owoców i warzyw

Jeśli sos jest przygotowany z owocami lub warzywami, to sos należy zmiksować. Można też zmiksować osobno ugotowany ziemniak  lub cukinię i dodać do sosu. Możesz też wykorzystać do tego celu włoszczyznę z zupy – sos zyska więcej smaku umami, który wszyscy uwielbiają! Jeśli sosy warzywne często goszczą w Twojej kuchni, możesz przygotować domowej roboty „kostkę rosołową”, którą jednocześnie zagęścisz i doprawisz sosy. Zblendowaną na gładką masę ugotowaną włoszczyznę obficie posól i zamieszaj. Taką pastę możesz przechowywać w zamrażalniku – pozostanie miękka i będzie stale gotowa do użycia za sprawą soli. Jeśli chcesz mieć kostki bulionowe, rozłóż masę w formie do mrożenia kostek lodu. Blendowane warzywa są odpowiednie także do zagęszczania sosu pomidorowego.

Chleb, siemię lniane

Do ciemnych sosów można dodać pokruszoną kromkę chleba, ewentualnie odpowiednią ilość bułki tartej i zagotować. Siemię lniane – jako że szybko się rozgotowuje i pod wpływem ciepła wydziela gęsty śluz – może również służyć jako zagęszczacz. Zaletą lnu jest także fakt, że praktycznie nie ma on smaku ani zapachu. Przyspieszysz proces i sprawisz, że siemię będzie mniej wyczuwalne w potrawie, uprzednio blendując ziarna. To jedna z najzdrowszych metod na zagęszczenie sosu – siemię lniane obfituje w zdrowe tłuszcze, błonnik i ligany. Sprzyja normowaniu poziomu cukru we krwi i cholesterolu. I kto powiedział, że zawiesiste sosy muszą być ciężkie i niezdrowe?