Porady

Jak zagęścić sos?

Jak zagęścić sos?

Opis:

Przygotowanie sosów może sprawiać nieco problemów. Nie zawsze łatwo jest uzyskać gładką, aksamitną konsystencję bez grudek. Sporo kłopotów sprawia odpowiednia gęstość. Poznaj różne sposoby, dzięki którym sos uzyska właściwą konsystencję.

Redukowanie płynu

Prosty sposób, acz wymagający trochę czasu. Jeśli jest to sos powstający przy pieczeniu czy smażeniu mięsa, należy go przelać do innego naczynia, postawić garnek na palniku i po prostu odczekać aż nadmiar płynu odparuje. Minusem takiej „operacji” może być nadmiernie słony smak wywaru.

Mąka

Odpowiednią ilość mąki pszennej (zależy to od ilości sosu, najlepiej zacząć od jednej czy dwóch łyżeczek, potem w razie potrzeby dodać jeszcze) należy dokładnie rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, następnie dodać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać do rondla. Zagotować. Jeśli nadal sos jest za rzadki, czynność należy powtórzyć. Należy jednak pamiętać, że sos z dodatkiem mąki po wystudzeniu zgęstnieje.

Zasmażka

Na patelni trzeba rozpuścić  łyżkę masła, następnie należy dodać łyżkę mąki pszennej i mieszając podsmażyć do zrumienienia. Następnie podlać niewielką ilością sosu, zamieszać, by nie było grudek. Wlać do sosu i zagotować.

Serek topiony

Serek należy rozpuścić, mieszając jego kawałki w niewielkiej ilości gorącego sosu, po czym dodać do garnka z pozostałym sosem. Wymieszać i zagotować.

Miksowanie owoców i warzyw

Jeśli sos jest przygotowany z owocami lub warzywami to sos należy zmiksować. Można też zmiksować osobno ugotowany ziemniak  lub cukinię i dodać do sosu.

Chleb, siemię lniane

Do ciemnych sosów można dodać pokruszoną kromkę chleba, ewentualnie odpowiednią ilość bułki tartej i zagotować. Siemię lniane – jako że szybko się rozgotowuje – może również służyć jako zagęszczacz.