Porady

Jak zrobić chłodnik?

Jak zrobić chłodnik?

Opis:

Chłodnik przywędrował do nas z Litwy i zadomowił się w naszych kuchniach na dobre. Nie ma lepszej zupy na upalne letnie dni. Znakomicie orzeźwia, a witaminy i mikroelementy pochodzące z warzyw sprawiają, że organizmowi dostarczamy tego, co niezbędne dla zdrowia. To prosta potrawa, którą możesz przygotować w wielu wersjach i za każdym razem jest równie smaczna.

Oto przepis na 4 porcje. Jeśli chłodnikiem chcesz poczęstować większą liczbę gości, odpowiednio zwiększ proporcje.

Czego będziesz potrzebować?

  • litr jogurtu lub maślanki,
  • 2 pęczki botwinki,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Chłodnik krok po kroku

  1. Umyj botwinkę.
  2. Odkrój od liści buraczki, obierz je i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Przez 20 minut gotuj buraczki w pół litra wody. W tym czasie posiekaj liście i łodygi botwinki. Dorzuć do buraczków i gotuj jeszcze 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Dodaj sok z cytryny.
  5. Pokrój ogórki w drobna kostkę lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj szczypior i koperek, wyciśnij czosnek przez praskę.
  6. Warzywa połącz z ostudzoną botwinką, wlej jogurt lub maślankę.
  7. Wymieszaj, przypraw do smaku.
  8. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  9. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik w innych odsłonach

Dla urozmaicenia letniego menu, możesz przygotowywać chłodnik w nieco zmienionych wersjach. I tak:

  • do podanych wyżej składników dodaj jeszcze pęczek rzodkiewki,
  • nie używaj botwinki, tylko zwiększ liczbę ogórków,
  • dla ostrości smaku dodaj odrobinę startego chrzanu.

Chłodnik w wersji egzotycznej

Chłodnik z awokado możesz podać jako elegancką przystawkę.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado,
  • pół litra jogurtu,
  • 1 ogórek gruntowy
  • sok z limonki lub z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka natki z pietruszki,
  • kilka rzodkiewek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki, oprócz rzodkiewek i natki, dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem, dla dekoracji dołóż pokrojoną w cienki plasterki rzodkiewkę i listki pietruszki.