Porady

Jak zrobić kompot?

Jak zrobić kompot?

Opis:

Kompot to trochę zapomniany napój. Po obiedzie pijemy herbatę czy kawę, a w ciągu dnia zaspokajamy pragnienie wodą i sokiem, najczęściej z kartonu. Chociaż soki owocowe i warzywne są smaczne i zawierają witaminy, warto je zastępować kompotami.

W trakcie sezonu na owoce warto wpisać je do codziennego jadłospisu. Można spożywać je na wiele sposobów, nie zapominając przy tym o kompotach. Aromatyczne, zdrowe i orzeźwiające doskonale smakują na zimno i gorąco.

Smaczne kompoty ze wszystkich owoców

Kompoty można przygotowywać ze wszystkich owoców – truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny, jagody, czereśnie, wiśnie, jabłka, gruszki i śliwki. Część owoców wykorzystujemy na bieżąco, część przeznaczamy na przetwory na zimę. Zawsze można także sięgnąć po gotowe mrożone owoce dostępne przez cały rok np. Hortex.

Kompoty owocowe – jak przygotować?

Kompoty warto gotować codziennie, by rodzina miała zdrowy i pożywny napój nie tylko do obiadu, a może je przyrządzić bez trudu nawet początkująca gospodyni. Poniżej przepis na prosty kompot:

  • 1 litr wody
  • 0,5 kg owoców (mogą być jednego rodzaju lub mieszane)
  • 4-5 łyżek cukru (opcjonalnie) lub miodu

Owoce należy dokładnie umyć. Nie musisz pozbywać się pestek z wiśni, czy ze śliwek. Jabłka i gruszki najlepiej pokroić na niewielkie kawałki – obieranie ze skórki nie jest konieczne. Owoce wrzuć na wrzącą wodę, posłodź pod koniec gotowania.

Warto przy tym pamiętać, że nie wszystkie owoce wymagają dodatku cukru. Te z natury słodkie (np. czereśnie) same w sobie zawierają dużo słodyczy.

Czym wzbogacić smak kompotów?

Mając w kuchni tylko jeden rodzaj owoców, można eksperymentować ze smakiem kompotu dodając np. zioła takie jak miętę, melisę, rozmaryn lub wrzucając przyprawy: cynamon goździki, imbir czy wanilię.