Porady

Jak zrobić naleśniki?

Jak zrobić naleśniki?

Opis:

Naleśniki to ukochana potrawa wielu z nas. Nie ma się czemu dziwić: ciepłe, aromatyczne, podawane na dziesiątki sposobów zachwycą nawet największego łasucha. Pozostaje więc tylko jedno pytanie: jak je przyrządzić, by były naprawdę smaczne?

Metod przygotowania naleśników jest naprawdę sporo, ale podstawowe składniki są zawsze takie same. Po pierwsze, potrzebujesz mleka.  Najlepiej, by było to mleko pełnotłuste, które zagwarantuje bardziej „kremowy smak”. Po drugie – mąki. W wersji tradycyjnej powinna być to mąka pszenna, najlepiej typu 450. Ale jeśli chcesz, by Twoje naleśniki były bardziej „fit” – możesz wybrać też mąkę orkiszową czy żytnią. Po trzecie – jajka. Najlepiej te od kur z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej. Po czwarte zaś – coś do smażenia. Najczęściej wybierany jest olej, a w wersji dietetycznej możesz postawić również na olej kokosowy w bardzo niewielkiej ilości.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Od tego zaczynamy całą przygodę. Zadanie nie jest skomplikowane. Podamy Ci dwie wersje, według których możesz je skomponować:

Klasyczne, puszyste naleśniki: takie, jak robiła mama czy babcia. Potrzebujesz: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka i ok. ½ szklanki mineralnej wody gazowanej oraz szczypty soli. Połącz ze sobą dokładnie składniki, roztrzepując je intensywnie tak, by nie było grudek.

Cienkie naleśniki: potrzebujesz: 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę wody, ¾ szklanki mleka, 2 jajka, szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Wodę wymieszaj z mlekiem i dodaj żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Do wody i mleka z żółtkami stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodaj sól i odrobinę oleju oraz pianę z białek. Tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na godzinę.

Smażenie

Nie potrzebujesz dużych ilości oleju. Wystarczy delikatnie natłuszczona i dobrze rozgrzana patelnia. Gdy będzie naprawdę ciepła, wlej na nią, na przykład chochlą do zupy, odpowiednią porcję ciasta i smaż, aż na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki. Gdy tak się stanie, przewróć naleśnika na drugą stronę – najlepiej, po prostu podrzucając go na patelni i podsmaż z drugiej strony. Gotowe!

Z czym serwować?

Tu masz już pełną swobodę. Lubisz klasykę na słodko? Wersja z serem białym i śmietaną oraz cukrem lub dżemem truskawkowym jest jak najbardziej w cenie. Możesz je również podać z owocami (truskawkami, malinami, porzeczkami, wiśniami) i w innych słodkich konfiguracjach. A jeśli wolisz bardziej wytrawnie, kapusta z grzybami, papryka i ser żółty czy pasta z jarmużu bądź szpinaku to tylko jedne z wielu możliwości. Smacznego!