Porady

Jak zrobić omlet ze szpinakiem?

Jak zrobić omlet ze szpinakiem?

Opis:

Dzień warto zaczynać od omletu ze szpinakiem. Zapewni na długo sytość i dostarczy energii na kilka pierwszych godzin.

 

Składniki

Omlet ze szpinakiem można przygotowywać w wielu wersjach, z różnymi dodatkami. Podajemy wersję podstawową. Do potrawy można użyć świeżych liści lub mrożonego szpinaku Hortex.

Produkty na dużą porcję dla 1 osoby:

  • 20 dag liści szpinaku (świeżych lub mrożonych)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pszennej mąki
  • szczypta soli (opcjonalnie do smaku szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej)

Kolejność czynności

Zacznij od przygotowania szpinaku. Mrożony szpinak należy odparować na patelni a świeży umyj, usuń ogonki, sparz wrzątkiem i odsącz wodę i przesmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. Oprósz lekko mąką, dodaj łyżkę mleka, zamieszaj i jeszcze chwilę przytrzymaj patelnię nad palnikiem.

Następnie ubij jajka z pozostałym mlekiem, i wylej na rozgrzane na drugiej patelni masło. Potrawa jest gotowa, gdy masa jajeczna jest dobrze ścięta, ale pozostaje wilgotna.

Po usmażeniu omletu nałóż na niego przygotowany szpinak i złóż na pół. Przenieś potrawę na talerz i delektuj się jej smakiem.

Alternatywnie można wylać na patelnię masę jajeczną ze szpinakiem, ale nieco trudniej jest zdjąć gotowy omlet i go nie porozrywać.

Czym wzbogacić podstawowy omlet?

Warto urozmaicać smak i wartości odżywcze omletu dodając do potrawy także: ser parmezan, mozzarellę, przysmażoną cebulkę, szynkę czy pomidorki.