Jak zrobić perfekcyjne bezy?

Nie tylko zjedzenie kruchej i delikatnej bezy jest trudne. Wyzwanie stanowi również jej przygotowanie. Co zatem zrobić, by powstały idealne bezy? Podpowiadamy.

Przepis na bezy

Beza to słodkie ciastko (lub ciasto!), które powstaje z piany z białek połączonej z cukrem. Pieczenie takiej masy wymaga dopracowania techniki do perfekcji. Jeden nieprzemyślany ruch i… bezy spalą się lub po prostu będą miały niejadalną konsystencję. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Aby przygotować idealne bezowe ciasteczka czy podstawę do słynnej Pavlovej – wystarczy pamiętać o kilku szczegółach.

Składniki  do przygotowania bezy – wybierz dobre jajka

Wysoka jakość składników jest absolutnie kluczowa przy każdym daniu. Tak też jest w przypadku bezy. Tu składniki są tylko dwa: białka jajek i cukier. Cukier koniecznie musi być biały – jeśli chcesz, by gotowy produkt miał odpowiedni kolor. Gdy zaś chodzi o jajka, wybierz te wolnowybiegowe – upewnij się tylko, że są świeże. A co z rozmiarem? Tu masz pełną dowolność. Pamiętaj jednak, że gdy sięgasz po te największe, dobrze jest zwiększyć proporcje cukru o ok. 1/3. Cukier jest spoiwem całej masy i gdy jest go za mało, może się pojawić problem z konsystencją.

Jak przygotować masę na bezę?

Przygotowanie masy na bezę to nic trudnego. Na wykonanie ok. 70 małych ciasteczek bezowych potrzebujesz:

  • białka z 4 kurzych jajek,
  • ok. 200 g cukru,
  • szczyptę soli.
  1. Zaczynamy od ubicia białek na pianę ze szczyptą soli (która przyspieszy ten proces). Jak to zrobić? Tradycyjnie – ręcznie. Ale możesz sięgnąć również po mikser, który z zadaniem upora się w kilka minut.
  2. Jeszcze zanim piana zrobi się sztywna, zacznij powoli dodawać cukier do masy i ubijaj dalej, aż do uzyskania sztywnej konsystencji całości.
  3. Gdy już cały cukier zostanie „wchłonięty” w masę białkową – Twoja masa jest gotowa.
  4. Dlaczego lepiej zacząć dodawać cukier jeszcze przed osiągnięciem przez białka idealnej konsystencji? Po to, by beza była bardziej plastyczna.
  5. Jeśli beza ma być spodem do Pavlovej, gdy piana jest już sztywna i błyszcząca, dodajemy do niej łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz tyle samo octu winnego lub cytryny.

Jak piec bezę?

Teraz najbardziej wymagające zadanie. Bez względu na to czy chcesz wykonać bezę, która stanie się jedną z warstw ciasta (np. przełożoną konfiturą i bitą śmietaną), czy ciasteczka – istotna jest temperatura i czas pieczenia, a właściwie… suszenia bezy.

Bezę można piec, „zapiekając” ją na początek przez ok. 30 min. w 150⁰C, a następnie susząc przez ok. 60 minut w temperaturze 110⁰C. Ci, którzy mają czas, mogą obniżyć jeszcze temperaturę do 100⁰C i dać jej kolejne kilkadziesiąt minut.

Bezy na ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 110⁰C przez 60 – 100 minut – pilnując by się nie zarumieniły.

Po zakończeniu pieczenia wyłączmy piekarnik i uchylmy drzwiczki, by beza stopniowo wystygła. A potem… Smacznego!

Tort bezowy z mascarpone

Jeśli wiesz, jak zrobić bezę, przygotowanie bezowego tortu z kremowym serkiem mascarpone i owocami będzie dla Ciebie proste! Ten elegancki biały przysmak to – w najprostszej wersji – dwie warstwy bezy przełożone kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki i cukru. Wystarczy ubić razem te składniki, aby chrupiącą bezę dopełnić puszystym i miękkim kremem. Wierzch ciasta dekorujemy owocami – świetnie sprawdzą się  tu maliny albo jagody.

Beza z owocami

Prostszym i szybszym deserem jest beza z owocami. Same ciasteczka bezowe mogą się szybko znudzić, jednak dodatek owoców pozwala na słodkie eksperymenty! Beza idealnie komponuje się z owocami jagodowymi. Możesz ją podawać także z karmelizowaną gruszką, dżemem albo frużeliną. Pamiętaj, że maliny, jagody i truskawki są dostępne cały rok – w formie mrożonek. Nie musisz czekać na sezon. Smacznego!