Porady

Jak zrobić sałatkę z brokułami?

Jak zrobić sałatkę z brokułami?

Opis:

Brokuły są jednymi z najpopularniejszych warzyw. W polskiej kuchni obecne są ze względu na walory smakowe – mają łagodniejszy smak niż kalafior. Można je przyrządzać, jako samodzielne danie, w formie zapiekanki, jako dodatek do drugiego dania, ugotować zupę – krem, wreszcie podawać jako składnik pożywnych sałatek.

Jak przygotować brokuły na sałatkę?

Jeśli chcemy, by brokuły zachowały jędrność i różyczki nie rozpadały się na nieapetyczną papkę powinniśmy umyte i podzielone na małe różyczki brokuły krótko blanszować w gorącej, ale niewrzącej wodzie. Będzie on przyjemnie chrupiący. Można też ugotować brokuły na parze.

Prosta i smaczna sałatka brokułowa

Brokuły można łączyć ze wszystkimi warzywami i w dowolnych proporcjach. W Internecie znajdziemy grubo ponad tysiąc przepisów na sałatki z użyciem tego warzywa. Tak więc każda gospodyni może eksperymentować z różnymi warzywami, tworząc oryginalne dania. Dla zwiększenia kaloryczności, gdy sałatka ma być samodzielnym daniem na obiad czy kolację warto do warzyw dodać ugotowany makaron, mięso z gotowanego lub pieczonego kurczaka.

Zacznijmy jednak od prostego przepisu. Będziesz potrzebować:

  • 1 ugotowany lub zblanszowany brokuł, podzielony na różyczki
  • 1 puszkę kukurydzy konserwowej
  • garść pestek ze słonecznika
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 łyżeczkę soli

Na sos przygotuj:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżkę musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Kolejność czynności

Jeśli gotujesz brokuł, włóż go w całości do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 3 minuty, po czym wlej sok z cytryny i dodaj cukier. Gotuj jeszcze przez 1 minutę. Wyjmij i po ostudzeniu podziel całość na mniejsze różyczki.

Jeśli chcesz zblanszować, podziel warzywo na cząstki, połóż je na sicie i zanurz w gorącej wodzie nie dłużej niż na 2 minuty. Po czym ostudź je od razu w misce z bardzo zimną wodą (z kawałkami lodu). Tak przygotowane warzywo zachowa soczysty kolor i smak.

Do przygotowania sałatki możesz też użyć mrożonych brokułów Hortex.

Ugotuj jajka na twardo (od chwili zagotowania wody gotuj je 10 minut). W tym czasie przystąp do prażenia pestek ze słonecznika. Wrzuć je na kilka minut na suchą gorącą patelnię i lekko zrumień.

Pora na wymieszanie składników. Do dużej miski wrzuć brokuły, kukurydzę, pokrojone na cząstki jajka oraz prażony słonecznik. Dodaj sos (majonez wymieszaj z musztardą, dodaj przyprawy). Ostrożnie wymieszaj wszystkie składniki, by różyczki i cząstki jajek zachowały swój kształt.

Zaproś domowników do stołu. Smacznego!