Porady

Jak przyrządzić pieczarki faszerowane warzywami?

Jak przyrządzić pieczarki faszerowane warzywami?

Opis:

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad lub szybkiej, ale efektownej przekąski na przyjęcie dla znajomych? Jeśli tak, to koniecznie odkryj możliwości, jakie oferują pieczarki. Te popularne grzyby o wyjątkowo delikatnym smaku możesz użyć nie tylko do sosu czy zupy. Spróbuj ich w wersji faszerowanej warzywami.

 

Jakie pieczarki wybrać do faszerowania?

Mówiąc najprościej: im większe, tym lepsze. Chodzi przede wszystkim o wielkość kapelusza, ponieważ to do niego trafi farsz. W sklepach coraz łatwiej znaleźć jest tzw. pieczarki portobello, nazywane również „pieczarkami na grilla”. To prawdziwe kolosy – nawet jeden czy dwa faszerowane kapelusze zaspokoją głód. Jeśli masz problem z dostępnością, wybierz zwykłe pieczarki wybierając te największe.

Z czego przygotować farsz warzywny?

Pieczarki możesz faszerować na wiele sposobów. Podstawą każdego farszu są nóżki grzybów. Musisz je odłączyć od kapelusza oraz wydrążyć brązowe blaszki pieczarek – oba składniki drobno posiekane trafią do farszu. Farsz możemy przygotować np. z:

  • drobno posiekanych: nóżek pieczarek, pomidorów (bez gniazd nasiennych), papryki, pietruszki, szczypiorku oraz szczypty płatków chili i soli – połączysz je odrobiną oliwy
  • posiekanych i podsmażonych: nóżek pieczarek, szalotki, cukinii, szpinaku, pietruszki oraz kilku orzechów laskowych z solą i pieprzem
  • pokrojoną, podsmażoną z cebulą i odrobiną boczku oraz przecierem pomidorowym i włoszczyzną w paskach (np. mrożoną z Hortex).

Przygotowanie do pieczenia

Oto, jak przyrządzić faszerowane pieczarki krok po kroku:

  • obierz pieczarki, oddziel kapelusze od nóżek i wydrąż brązowy środek – nóżki i środek dodaj do farszu,
  • na blasze ułóż papier do pieczenia, a na nim delikatnie skropione oliwą kapelusze,
  • napełnij kapelusze farszem – tak przygotowane możesz odstawić np. do lodówki, a potem tylko wrzucić je do piekarnika, kiedy przyjdą goście,
  • posyp pieczarki parmezanem lub innym twardym serem – możesz to zrobić przed pieczeniem lub po jego zakończeniu,
  • piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 15 – 20 min, aż kapelusze zmiękną i się zarumienią,
  • podawaj na gorąco, dekorując np. posiekaną natką pietruszki.

Pamiętaj: pieczarki faszerowane warzywami mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być np. dodatkiem do grillowanego mięsa.