Porady

Jak przyrządzić risotto z warzywami?

Jak przyrządzić risotto z warzywami?

Opis:

Risotto uchodzi za prostą potrawę. Jednakże, aby nie wyszedł nam zwyczajny ryż z kawałkami warzyw, należy przestrzegać kilku zasad. O czym trzeba pamiętać?

Specjalny rodzaj ryżu

W  polskich sklepach dostępny jest ryż arborio, który po ugotowaniu wewnątrz jest półtwardy (al dente), a z zewnątrz miękki i kremowy.

Dobór odpowiednich składników

Na danie dla 4 osób przygotuj:

  • 1 szklankę ryżu arborio
  • 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego albo grzybowego (dolewaj tylko gorący wywar)
  • 1 szklankę białego wina (nieobowiązkowo)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małą cebulę (najlepiej szalotkę)
  • 1 łyżkę startego parmezanu (najlepiej świeżo startego)
  • sól, biały pieprz

To są podstawowe składniki na risotto. Do tego możesz dodać różne warzywa. My proponujemy:

  • 1 marchew
  • 1 małą cukinię
  • 1 łodygę selera naciowego
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony Hortex)

Kolejność czynności

Marchew, seler, cukinię,  cebulę pokrój w grubą kostkę. Na oliwie (może być z dodatkiem masła) podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchew i  seler i smaż do momentu zrumienienia. Dosyp ryż i przysmażaj ok. minutę. Ziarenka powinny zrobić się szkliste. Teraz dodaj wino i szybko je odparuj. Jeżeli rezygnujesz z wina, wlej od razu łyżkę wazową bulionu. Następnie dodaj cukinię i wymieszaj. Kontroluj ilość bulionu – co jakiś czas dodawaj nową porcję płynu i mieszaj. Po 10 minutach wsyp groszek. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie bulion.

Gotowe danie odstaw na 5 minut. Potrawę podawaj gorącą, ozdobioną listkami bazylii. Smacznego!