Porady

Jak przyrządzić zapiekankę warzywną?

Jak przyrządzić zapiekankę warzywną?

Opis:

Zapiekanki warzywne stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Można powiedzieć, że każda gospodyni może „wyczarować” z łatwo dostępnych produktów zdrową i smaczną zapiekankę.

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i pieczarek

Cukinia, papryka i pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. Skomponuj z nich smakowite danie. Będziesz potrzebować:

  • 60 dkg cukinii
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 czerwoną paprykę
  • 25 dkg makaronu (np. świderki)
  • 20 dkg żółtego sera
  • szczyptę ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 20 dkg pomidorów lub przecier pomidorowy

Kolejność czynności

Zacznij od ugotowania makaronu wg przepisu na opakowaniu. Następnie:

  • cukinię obierz ze skóry i pokrój w kostkę, (jeśli jest młoda, skórkę pozostaw)
  • z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę
  • pieczarki po umyciu i usunięciu skórki pokrój w kostkę
  • pokrojone warzywa wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzanym masłem i smaż 5 minut
  • dodaj ugotowany makaron oraz przyprawy, zamieszaj
  • przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego

Przygotuj sos pomidorowy: pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, ziarenka i trzpień. Zagotuj w małej ilości wody lub uduś na patelni. Zmiksuj na gładką masę i wylej na warzywa i makaron. Całość posyp startym żółtym serem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz 30 minut.

Zapiekankę podawaj gorącą.

Zapiekanki z mrożonymi warzywami

Warto zaoszczędzić czas, korzystając z warzyw mrożonych np. kalafiora, brokuła, czy mieszanek warzywnych Hortex (chińskie, meksykańskie, węgierskie, włoskie). Warzywa wystarczy poddusić na patelni, by  potem dodać je do makaronu, ryżu czy ziemniaków i zapiec z beszamelem lub innym sosem.