Porady

Jak ugotować brukselkę, aby nie była gorzka?

Jak ugotować brukselkę, aby nie była gorzka?

Opis:

Brukselka nie cieszy się uznaniem smakoszy, a to duży błąd, ponieważ odpowiednio przygotowana jest smaczna i zdrowa. Wadą tego warzywa jest gorzki smak. Jednak łatwo można się go pozbyć.

Jak przygotować brukselkę do gotowania?

Wybieramy brukselki o intensywnie zielonych listkach. Pożółkłe główki są oznaką utraty wartości odżywczych. Przed wrzuceniem do garnka należy usunąć zewnętrzne listki, a trzon naciąć na krzyż, by w trakcie gotowania szybciej zmiękł.

Warzywo traci naturalną goryczkę po zamrożeniu. Kupując świeżą brukselkę, dobrze jest włożyć ją na noc do zamrażarki i gotować następnego dnia. Nie traci smaku ani wartości odżywczych, a jest na pewno smaczniejsza, dlatego warto wykorzystywać brukselkę mrożoną Hortex. Łatwo ją przygotować i jest dostępna przez cały rok.

Sposoby na pozbycie się goryczki

O wcześniejszy mrożeniu brukselki już wiemy, ale kucharze mają jeszcze inne sposoby na pozbycie się gorzkiego smaku. Np.:

  • odlewanie wody po krótkiej chwili od gotowania, po czym ponownie zalewamy brukselkę wrzątkiem i dalej gotujemy
  • dodanie do wody nie tylko łyżeczki soli, ale także łyżki cukru i trochę mleka,
  • gotowanie brukselki w otwartym garnku, bez pokrywki, ulotnią się wówczas niezbyt lubiane aromatyczne związki

Jak długo gotować brukselkę?

Warzywo po ugotowaniu powinno być al dente, czyli lekko twarde, nierozgotowane. Mrożone główki wrzucamy do osolonego i posłodzonego wrzątku. Czas liczymy od ponownego zawrzenia wody. Wystarczy tylko 5 minut, by warzywo nadawało się do jedzenia, ale najlepiej w trakcie gotowania sprawdzić miękkość główek przez nakłuwanie ich widelcem.

Rozgotowana brukselka jest mniej smaczna i gorzej się prezentuje na talerzu. Aby odzyskała ładny zielony kolor trzeba po ugotowaniu przelać główki niewielką ilością bardzo zimnej wody.