Porady

Jak upiec idealne babeczki z owocami?

Jak upiec idealne babeczki z owocami?

Opis:

Owoce są smaczne właściwie w każdej postaci: zarówno te zerwane prosto z drzewa czy krzaczka, jak i te, które zjadamy w pysznych przetworach. Jeśli masz ochotę zachwycić swoich bliskich smakołykami z wyższej półki – przygotuj babeczki z owocami. To prostsze niż myślisz!

Babeczki, muffiny, tartaletki… możliwości jest wiele. Wystarczy, spędzić trochę czasu w kuchni i dać się ponieść fantazji, aby powstały prawdziwe małe dzieła sztuki, które cieszą oko i podniebienie. Jak je przyrządzić? Jest wiele sprawdzonych sposobów.

Jakie owoce wybrać?

Idealnie do babeczek oraz muffinek sprawdzą się zarówno owoce świeże, jak i te mrożone. W przypadku mrożonych zwróć uwagę na jakość – wybieraj zamrożone w całości i pochodzące z wysokiej jakości upraw np. te oferowane przez firmę Hortex. Dzięki temu zyskasz gwarancję, że będą cieszyć zarówno smakiem jak i formą. Babeczki z truskawkami, owocami egzotycznymi, a może z wiśniami lub śliwkami? Każda z tych opcji prezentuje się równie smakowicie.

Muffiny czy kruche babeczki?

Obie opcje brzmią pysznie, a smakują jeszcze lepiej. My podpowiadamy, jak je przyrządzić.

Składniki na 24 muffiny:

  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • ok. 200 g ulubionych owoców, np. malin
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Zacznij od roztopienia masła. Utrzyj następnie jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym na masę o dużej puszystości, a mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do jajek stopniowo dodaj roztopione masło oraz mąkę. Gdy składniki się połączą, przełóż je do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Nałóż 1-2 łyżki masy, wrzuć 2-3 owoce i przykryj masą ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 20-25 min. Gotowe babeczki możesz ozdobić np. bitą śmietaną, owocami lub posypać cukrem pudrem.

Składniki na kruche ciasto do babeczek:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto krótko wyrabiaj na stolnicy, owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i za pomocą szklanki powycinaj kółka, którymi wyłożysz spód foremek do muffinek. Nakłuj je widelcem i wstaw foremki do piekarnika na 15 min – piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gdy tartaletki będą się studzić, przygotuj krem budyniowy: ugotuj budyń w ilości mleka o połowie mniejszej niż na opakowaniu, a następnie rozmieszaj ze 120 gr ubitego masła oraz odrobiną soku z cytryny. Nałóż niewielką ilość kremu do babeczek i wykończ owocami – gotowe!