Porady

Jak zrobić dżem z dyni?

Jak zrobić dżem z dyni?

Opis:

Dynia należy do smacznych i zdrowych warzyw. Zwykle wykorzystujemy ją do przyrządzania zup, rzadziej do pieczenia ciasta. Chętnie zjadamy pestki. Mało kto wie, że można z tego warzywa przyrządzać pyszne dżemy nadające się do smarowania naleśników i pieczywa. Smaczne są też słodkie bułeczki z dyniowym nadzieniem.

Jak przygotować dynię na przetwory?

Dżem z dyni najczęściej robi się ze świeżych i młodych owoców zaraz po zbiorach. Ale samo warzywo w całości można przechowywać dłużej, pamiętając o tym, aby zostawić je w chłodnym miejscu. Po obraniu, wyjęciu pestek i po pokrojeniu w nieduże kawałki można ją zamrozić, by w późniejszym czasie przygotować z mrożonki dżem czy ugotować zupę.

Warto też wykorzystywać mrożoną dynię Hortex, gdy nie mamy dostępu do świeżej.

Na zimowe przetwory trzeba wybrać zdrowe warzywo, bez plam i przebarwień, najlepiej o intensywnie pomarańczowym kolorze – wtedy dżem będzie nie tylko dobrze smakował, ale i ładnie wyglądał.

Pracę należy zacząć od przekrojenia owocu na pół, jeżeli jest bardzo duży – na mniejsze części, po czym ostrym nożem należy obrać ze skóry. Jedynie odmiana Hokkaido nie wymaga obierania. Następnie trzeba usunąć miękki miąższ wraz z pestkami. Pestki przeznaczamy do wysuszenia. Twardą część miękiszu należy pokroić na małe kawałki (im mniejsze, tym szybciej się rozpadną, więc czas przygotowania dżemu się skróci). Można też miękisz zetrzeć na grubej tarce.

Składniki na dyniowy dżem

Na 1 kg miąższu dyni potrzeba:

  • 4-5 łyżek wody na dno garnka, by miąższ nie przywarł do dna
  • pół szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny.

Jeśli dyni jest więcej, proporcjonalnie zwiększ objętość pozostałych składników. Dla wzbogacenia smaku można dodać sok z pomarańczy, odrobinę cynamonu czy startego imbiru albo wanilii czy gałki muszkatołowej.

Przygotowanie dżemu

  • Miąższ dyni (świeżej lub mrożonej) przełóż do garnka, zalej wodą i sokiem, wsyp cukier
  • Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez 15 minut
  • Zdejmij pokrywkę i gotuj tak długo (zwykle jest to ok. 60 minut), aż miąższ się rozpadnie na jednolitą masę i nabierze gęstości typowej dla dżemu, nie zapominając o mieszaniu
  • Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj 15-25 minut, w zależności od wielkości słoika.

Czas przygotowania dżemu można skrócić, jeśli po 15 minutach gotowania, zblendujesz  miękkie kawałki dyni, a następnie zagotujesz powstały mus z żelfiksem (1 torebka na kilogram dyni).