Porady

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Opis:

Kalafior to jedno z tych warzyw, do których nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać. Delikatny smak, łatwość przygotowania to powody, dla których warto go włączyć do swojej codziennej diety. W jaki sposób? Wbrew pozorom, nie tylko jako warzywny dodatek do kotleta czy składnik zupy. Kalafior może stać się głównym aktorem na obiadowej scenie – wystarczy, że przyrządzisz z niego kotlety.

Jak przyrządzić kotlety z kalafiora? Na przygotowanie poświęcisz niewiele czasu, a efekt zaskoczy nawet najbardziej mięsożernych członków rodziny. Oto dwie wersje przepisu, które pokochasz.

Wersja podstawowa na szybki obiad

Składniki:

  • ugotowany kalafior –1 paczka mrożonego np. Hortex
  • 3 jajka
  • 1 średnią cebulę – najlepiej ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka)
  • płatki kukurydziane lub bułka tarta do ”panierki”
  • olej do smażenia

Zacznij od ugotowania kalafiora zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odsącz go, ostudź i posiekaj. Do tak przygotowanego warzywa wbij jajka, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, odsączoną bułkę, wcześniej wymoczoną w mleku oraz dopraw do smaku. Teraz uformuj małe kotleciki i obtocz je w panierce – pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta sprawdzą się tu najlepiej. Smaż na oleju na złoto i podawaj zaraz po usmażeniu.

Wersja zdrowsza, czyli kasza jaglana w akcji

Jeśli masz ochotę nieco urozmaicić przepis, połącz kalafiora z kaszą jaglaną. Do ugotowanego i rozdrobnionego kalafiora (500 g) dodaj 1/3 szklanki ugotowanej na bulionie kaszy jaglanej, 1 jajko, posiekaną natkę 1 pietruszki, łyżkę bułki tartej. Dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz solą. Tak przygotowaną masę podziel na kotlety, panieruj w bułce tartej i podsmaż na złoto.

A z czym podawać kotlety z kalafiora? Dobrze smakują np. z sosem tzatziki i pomidorem pokrojonym w plastry. Możesz również zamknąć je w bułkach do hamburgerów, serwując to amerykańskie danie w wersji wegetariańskiej. Pamiętaj:, jeśli szukasz bardziej orientalnego smaku, kalafiora możesz przyprawić np. curry, cynamonem czy masłem – smak pozytywnie Cię zaskoczy.