Porady

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem?

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem?

Opis:

Szpinak to warzywo nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Tak, tak! Kto wspomina je jako horror z dzieciństwa, ten najpewniej kosztował szpinak, który był po prostu źle przyrządzony. I na surowo i jako nadzienie sprawdza się on fenomenalnie. Idealnie pasuje więc jako nadzienie do naleśników. A jak takie naleśniki z serem i szpinakiem przyrządzić?

Przygotowanie naleśników z serem i szpinakiem nie jest niczym trudnym. Poradzisz sobie z tym zadaniem nawet, jeśli Twoje umiejętności kulinarne są bardzo podstawowe. Oto, jak przyrządzić naleśniki ze szpinakiem i serem krok po kroku.

Czego potrzebujesz, by powstały idealne naleśniki ze szpinakiem?

Gdy chodzi o akcesoria kuchenne, niezbędna będzie patelnia, a może dwie: jedna do smażenia naleśników, druga do przygotowania nadzienia. Ponadto nóż i łopatka do mieszania.

Do przygotowania samego ciasta naleśnikowego potrzebować będziesz: jajek, mąki oraz mleka, a także szczypty soli i odrobiny wody gazowanej, która nada im puszystości. Do przygotowania solidnej porcji naleśników użyj:

  • 1,5 szklanki mleka i 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej,
  • 2 szklanki mąki – najlepiej tortowej, choć jeśli chcesz, by naleśniki były bardziej „fit”, możesz użyć mąki orkiszowej, żytniej czy innej pełnoziarnistej,
  • 2 jajka –zadbaj, by były wolnowybiegowe i świeże.
  • szczyptę soli.

Tak przygotowane składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, by powstała gęsta, lejąca masa. Teraz czas na nadzienie.

Czego potrzebujesz do nadzienia naleśników ze szpinakiem i serem? Podstawą musi być oczywiście szpinak. Użyć możesz świeżego, choć pamiętaj, by przed obróbką dokładnie go umyć, a najlepiej sparzyć. Dobrze sprawdza się też szpinak mrożony. Tu masz wybór: możesz użyć mrożonych liści (dla bogatszej tekstury nadzienia), rozdrobnionego szpinaku (jeśli chcesz, by nadzienie było zwarte) lub… gotowej już mieszanki szpinaku ze śmietaną, do której wystarczy dodać ser – wszystkie te produkty znajdziesz oczywiście w ofercie Hortex. Do tego ser. Jaki? Dobrze skomponuje się zarówno feta, jak i klasyczne sery żółte czy ser pleśniowy typu gorgonzola. Około 100 g na porcję szpinaku w zupełności wystarczy. Do tego czosnek, sól oraz gałka muszkatołowa i… to tyle.

Jak przygotować naleśniki ze szpinakiem?

Smażenie naleśników to czynność, z którą poradzi sobie większość z nas. Gorąca patelnia, odrobina tłuszczu (najlepiej oleju) i cienkie warstwy ciasta. Tyle wystarczy, by po kilkunastu minutach smażenia czekała na Ciebie cała „bateria” naleśników. A gdy chodzi o szpinakowo – serowe nadzienie:

  • roztop na patelni masło klarowane i zeszklij na nim czosnek, uważając by się nie przypalił,
  • wrzuć na patelnię świeży lub mrożony szpinak i podsmaż kilka minut,
  • przypraw gałką muszkatołową i dodaj do mieszanki ok. 5 łyżek gęstej śmietany,
  • szpinak delikatnie posól i gotuj go chwilę na niewielkim ogniu,
  • dodaj pokruszoną fetę lub gorgonzolę, a żółty ser po prostu zetrzyj na tarce – mieszaj nadzienie aż do roztopienia się sera.

Teraz wystarczy połączyć naleśniki z nadzieniem i… serwować!