Porady

Jak zrobić pasztet warzywny?

Jak zrobić pasztet warzywny?

Opis:

Dobra gospodyni nie wyrzuca jedzenia, za to potrafi wykorzystać resztki, by przygotować wartościowe danie. Podobnie jest z warzywami z rosołu: pozostaje ich sporo, więc często robi się z nich sałatki warzywne. Alternatywnie proponujemy przygotowanie pasztetu z wcześniej ugotowanych warzyw z mięsnego wywaru.

Czego będziesz potrzebować?

Lista składników jest dość długa, ale większość z nich na pewno posiadasz w kuchni.

Składniki:

  • 3 szklanki zmielonych ugotowanych warzyw (marchew, pietruszka, seler i in., dowolne proporcje, choć z przewagą marchwi)
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli lub soczewicy
  • 3 ugotowane ziemniak
  • 3 cebule,
  • 0,5 kg pieczarek  lub grzybów leśnych
  • 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia cebuli i grzybów oraz do wysmarowania blachy

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • inne dowolne przyprawy (2 łyżeczki)

Jeśli nie masz gotowanych warzyw, możesz wykorzystać mrożone warzywa lub mieszanki warzywne z Hortexu. Wystarczy je lekko obgotować, odcedzić i zblendować.

Kolejność czynności

Zakładając, że warzywa, ziemniaki, kasza i fasola są już ugotowane i ostudzone, przystępujemy do przygotowania innych składników:

  • cebule pokrój i usmaż na złoto
  • pieczarki obierz, pokrój i usmaż (leśne grzyby przed smażeniem lekko obgotuj)

Następnie:

  • zmiel wszystkie warzywa, grzyby i kaszę jaglaną w maszynce do mięsa
  • do zmielonej masy dodaj przygotowane przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną
  • dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej rękami (nie mikserem)
  • odstaw na 20 minut, by smaki się połączyły
  • formę posmaruj olejem i posyp cienką warstwą bułki tartej
  • włóż masę do foremki, mocno dociśnij i wyrównaj
  • piecz przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC

Pasztet można podawać na ciepło, z odrobiną konfitury z borówek lub żurawiny, ewentualnie z chrzanem. Równie dobrze smakuje na zimno jako „wkład” do kanapki – wraz z liściem sałaty, plasterkami ogórka (świeżego lub kiszonego) lub kawałkiem papryki.