Porady

Jak zrobić pizzę wegetariańską?

Jak zrobić pizzę wegetariańską?

Opis:

Historycznie rzecz biorąc pierwsze pizze były wegetariańskie, choć trudno to sobie wyobrazić, ponieważ obecnie na prostym cieście możemy zjeść kawałki mięsa, wędlin, owoce morza i właściwie wszystko, co kucharzowi przyjdzie do głowy. Jak jednak przygotować pizzę, by najbardziej była zbliżona do włoskiego oryginału?

Placki z ciasta chlebowego, podawane z oliwą i ziołami jadano już w starożytności. Można by je uznać za prawzory pizzy. Były popularnym pożywieniem biedaków z okolic Neapolu. Gdy zaczęto uprawiać pomidory i dodawać je do prostego wypieku, ten posmakował wówczas i bogatszym mieszkańcom miasta. Jednakże prawdziwa pizza neapolitańska została wypieczona w XIX wieku i nazwano ją na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej „Margheritą”. Na cienki placek drożdżowy piekarz nałożył sos pomidorowy, plastry sera mozzarella i listki bazylii – tak powstały kolory włoskiej flagi.

Jakie składniki przygotować?

Na dwie spore pizze będziesz potrzebować:

  • 40 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • szczyptę soli, pieprzu
  • zioła (świeże lub suszone): bazylia, tymianek, oregano
  • 20 dkg sera mozzarella (może być więcej, jeśli lubisz dużo sera)
  • 4 pomidory lub sos pomidorowy,
  • warzywa, np. brokuł, fasolka szparagowa (mogą być mrożone Hortexu), papryka, cebula.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta, pamiętając, że ciasto drożdżowe nie lubi zimna i przeciągów. Tak więc:

  • drożdże wymieszaj dokładnie z 3 łyżkami ciepłej wody, cukrem i odrobiną soli, dodaj 4 łyżki mąki, jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno wystarczyć 20 minut);
  • mąkę wsyp do dużej miski lub na stolnicę, zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, wyrośnięte drożdże i resztę wody (teraz już może być chłodna), wymieszaj łyżką;
  • ciasto dobrze zagnieć rękami, aż ciasto przestanie lepić się do palców;
  • zrób z ciasta dwie kule, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę;
  • każdą kulę rozwałkuj na cienki  (3 mm) placek, ponakłuwaj go widelcem, wtedy pozostanie nadal cienki;
  • rozgnieć jeden pomidor z odrobiną oliwy i rozsmaruj powstałą masę na cieście, następnie, posyp ziołami, rozłóż  przygotowane warzywa i plastry sera mozzarella ( to samo powtórz z drugim plackiem);
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut.

Potem wystarczy tylko pizzę ozdobić listkami bazylii, pokroić i zaprosić domowników/gości do stołu. Smacznego!