Porady

Jak zrobić roladę ze szpinakiem i łososiem?

Jak zrobić roladę ze szpinakiem i łososiem?

Opis:

Szukasz ciekawego pomysłu na kolację? A może planujesz domowe przyjęcie i chcesz zaskoczyć gości nowym, ciekawym daniem? Jeśli tak, dobrym pomysłem może być rolada ze szpinakiem i łososiem. Brzmi intrygująco? Smakuje jeszcze lepiej! A że jej przygotowanie jest stosunkowo proste – musisz spróbować!

Czym jest tak naprawdę rolada ze szpinakiem? To ciasto szpinakowe z wędzonym łososiem oraz kremowym serkiem, zawinięte w roladę. Jak ją przyrządzić?

Ciasto szpinakowe to podstawa

Szpinak jest jednym z kluczowych składników w tej potrawie i najważniejszym składnikiem ciasta. Jak je przyrządzić?

  • Możesz użyć szpinaku świeżego lub mrożonego. Jeśli sięgniesz np. po mrożony rozdrobniony szpinak – taki jak z oferty Hortex, nie musisz go już blendować. Wystarczy, że go rozmrozisz.
  • 1 opakowanie szpinaku przesmaż na maśle z odrobiną czosnku, soli oraz pieprzu. Możesz dodać również szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Po przestudzeniu do masy szpinakowej dodaj 4 żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w całą masę. Na koniec dodaj 1 łyżkę mąki.
  • Ciasto ułóż na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C.
  • Wystaw do przestygnięcia.

Łosoś i kremowy serek, czyli pyszny farsz

O tym, że szpinak doskonale smakuje w parze z kremowym serkiem oraz łososiem nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Właśnie dlatego do farszu potrzebujesz:

  • 400 g łososia wędzonego w plastrach,
  • 2 serki śmietankowe,
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku.

Serek połącz z czosnkiem i rozsmaruj na szpinakowym cieście, następnie ułóż plastry wędzonego łososia. Całość zroluj i owiń ciasno folią spożywczą. Tak przygotowaną roladę włóż na kilka godzin do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij ją i pokrój na cienkie plastry, układając je na talerzu. W ten prosty sposób powstanie bardzo efektowna i zdrowa przekąska. Przepis na smaczne rolady znajdziesz na www.hortex.pl. Smacznego!