Porady

Jak zrobić sok z malin?

Jak zrobić sok z malin?

Opis:

W „domowej” medycynie sok z malin, a także napar z suszonych liści tej rośliny, to najlepszy lek na jesienne i zimowe przeziębienia. Wie o tym każda mama, która zakatarzonym i kichającym dzieciakom podaje herbatę z sokiem malinowym. Jest to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu, by ten skutecznie zawalczył z chorobą. Doskonale do tego się nadaje sok zrobiony w domu. Jak go przygotować?

Jak przygotować sok z malin?

Sezon na maliny jest długi. Najpierw w środku wakacji dojrzewają wczesne odmiany, a wczesną jesienią – odmiany późniejsze. Jedne i drugie smakują wybornie zjadane prosto z krzaków, dodawane do deserów, przerabiane na mus czy soki. Pyszne owoce można też mrozić. Co ciekawe, z owoców mrożonych w domu czy oferowanych przez Hortex można nawet w środku zimy zrobić pyszny sok, który zachowuje niemal wszystkie właściwości świeżych malin.

Przygotuj duży szklany słój, maliny i cukier. Na 1 kg owoców  wystarczy ok. 300 g cukru, choć niektórzy dają więcej – do 500 g.

Kolejność czynności:

  • do umytego słoja wsyp warstwę malin, przesyp je cukrem, powtarzaj do wyczerpania owoców (ostatnia warstwa to cukier)
  • przykryj słój podwójną warstwą gazy, by nie dostały się tam owady zwabione zapachem owoców
  • postaw na słonecznym parapecie

Po kilku dniach owoce powinny puścić sok. Im jest cieplej, tym czas oczekiwania na sok jest krótszy.

Teraz:

  • przygotuj słoiczki lub butelki na sok (wyparz je i wypraż w piekarniku)
  • zlej sok przez sitko do garnka
  • gotuj sok aż do wrzenia
  • gorący sok wlej do słoiczków lub butelek, mocno zakręć, słoiki stawiaj do góry dnem do wystygnięcia

Z pozostających owoców możesz zrobić dżem, odparowując resztki soku.