Porady

Jak zrobić sorbet z mrożonych owoców?

Jak zrobić sorbet z mrożonych owoców?

Opis:

Gdy za oknem upalne lato, a w mieszkaniu też duszno i gorąco, każdemu marzy się odrobina ochłody. Jak można wtedy uprzyjemnić sobie życie? Wiadomo, nie ma to jak solidna porcja lodów, bo zimne i pyszne. Niestety, mają też wadę: kalorie. Ale na szczęście możemy je zastąpić sorbetami. Równie zimnymi, pysznymi, ale mniej kalorycznymi.

Skąd wziął się sorbet?

Historia głosi, że pierwszym człowiekiem (pewnie poza kucharzem), który spróbował tego przysmaku, był rzymski cesarz Neron. Utrudzony upałami kazał do pałacu sprowadzać śnieg ze szczytów Alp. Śnieg mieszano z miodem i winem i tak powstawał mocno schłodzony deser. Natomiast zimne soki owocowe, rozcieńczane wodą, pito w starożytnych Chinach i na Bliskim Wschodzie. Gdy do użytku weszły lodówki i zamrażarki, nie było już problemu, by ów deser częściej zmrozić.

Jak zrobić sorbet?

Sorbet przygotowuje się z soków owocowych, miąższu owocowego, wody, cukru (choć niekoniecznie) oraz przypraw i ziół. Można go zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Mrożonki mają tę zaletę, że przyrządzony z nich deser można zjeść szybciej.

Jeśli chcemy otrzymać sorbet, najpierw trzeba zrobić syrop cukrowy (gotujemy wodę z cukrem, do chwili gdy powstały płyn spływa z łyżeczki jak nitka). Następnie do ostudzonego syropu dolewamy sok, dodajemy rozdrobniony miąższ, przyprawy i zioła, odstawia do lodówki na 3 godziny, ale co 15 minut należy masę mieszać, by równo stężała. Gdy miąższ pochodzi z mrożonych owoców, pobyt sorbetu w lodówce ogranicza się do 20 minut.  W tym czasie wystarczy zamieszać raz lub dwa.

Sorbety podaje się tak jak lody, w pucharkach. Do ich nałożenia przydaje się specjalna łyżka do lodów, ale gdy jej nie mamy, wystarczy łyżka do zupy. Sorbet i tak smakuje wybornie!

Jak zrobić sorbet z mrożonych owoców?

Mrożone owoce są dostępne przez cały rok. Tak więc kupując mrożone truskawki, porzeczki, czy mrożone maliny Hortex, możesz zrobić pyszny sorbet latem i zimą.

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonych owoców,
  • 1 pomarańcza,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki miodu (możesz zastąpić miód cukrem albo zrezygnować ze słodzenia),
  • listki mięty (niekoniecznie).

Przygotowanie:

  • owoce wyjmij z zamrażalnika na kilka minut przed miksowaniem, by się lekko rozmroziły,
  • umyj pomarańczę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok,
  • zmiksuj owoce,
  • dodaj pozostałe składniki i jeszcze miksuj przez chwilę,
  • przełóż masę do pucharków i wstaw do lodówki na ok. 20 minut,
  • po wyjęciu z lodówki ozdób sorbet listkami mięty i podawaj.