Porady

Jak zrobić szybką sałatkę na grilla?

Jak zrobić szybką sałatkę na grilla?

Opis:

Sezon grillowy w pełni, ale… nie samym usmażonym na rozgrzanych węglach mięsem człowiek żyje. Podczas grilla warto zaserwować nie tylko kiełbasę, szaszłyki czy karkówkę w soczystej marynacie. Przyda się również sałatka. Dla jednych będzie alternatywą dla wysmażonych smakołyków, a dla innych – atrakcyjnym dodatkiem do mięsa czy kaszanki. Jak ją przygotować? Bardzo szybko!

Skoro sałatka na grilla jest tylko dodatkiem do dania głównego, powinna powstać ekspresowo. Tak, by można się było skupić na skomplikowanych marynatach do mięsa, krojeniu warzyw i nabijaniu ich na szaszłyki czy rozpalaniu grilla. Z czego i jak może powstać? Oto kilka propozycji.

Mix sałat z dodatkami

Sałata, która powstaje na grilla powinna być świeża i orzeźwiająca. A skoro tak, możesz oprzeć się na gotowym, chrupiącym miksie sałat prosto ze sklepu. A jeśli wolisz samodzielnie je skomponować, połączenie sałaty masłowej, lodowej, roszponki i rukoli będzie idealne. Możesz dorzucić do niego też garść liści młodego szpinaku. A co dalej? Wersji jest wiele:

  • dorzuć oliwki (czarne lub zielone, w całości lub pokrojone na połówki), pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ser feta (kupisz go już pokrojonego na kostki), dopraw odrobiną oliwy i octu winnego i posyp oregano – sałatka grecka gotowa,
  • suszone pomidory, liście bazylii, pokrojona w kostkę mozzarella i orzeszki pinii – tak powstanie sałatka rodem ze słonecznej Italii,
  • z awokado, papryką i prażonymi migdałami – powstanie bardziej treściwa, ale nadal oryginalna wersja.

Oczywiście, tymi kompozycjami możesz się bawić bez końca. To od Ciebie zależy, jaki ostatecznie nabiorą kształt.

Sałatka z mrożonymi warzywami? Czemu nie!

Do przygotowania szybkiej sałatki sprawdzą się również warzywa mrożone. Sprawdź więc, czy w Twoim zamrażalniku nie czeka paczka brokułów czy mrożonego bobu – są bardzo przydatne. Gdy chodzi o brokuły – ugotuj je al dente. Zajmie Ci to kilka chwil, bo są już podzielone na różyczki. A co potem? Brokuły wyłóż do miski, w której będziesz serwować sałatkę. Jogurt naturalny wymieszaj z odrobiną soli, koperku i czosnku i polej je delikatnie dressingiem. Teraz czas na ser feta, niech pokrojony w kostkę wyląduje na brokułach. A co na samą górę? Dość gruba warstwa podprażonych na patelni ziaren słonecznika. Sałatka idealna.

A co z bobem? Możesz go zmieszać z burakami i kozim serem, lub z podpieczonym camembertem, pomidorami, oliwkami i garścią rukoli. Do tego dressing z musztardy, oliwy, soku z cytryny i odrobiny pieprzu oraz szczypty cukru i… gotowe!

Jak widać, inspiracji do tworzenia szybkich sałatek nie brakuje. Sięgnij po jedną z nich i przekonaj się, że zdrowe warzywa mogą również zapewnić ekscytującą przygodę kulinarną. Także podczas grillowej biesiady.