Porady

Jak zrobić tartę ze szpinakiem?

Jak zrobić tartę ze szpinakiem?

Opis:

Zrobienie tarty nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani dużo czasu. Przygotowana ze szpinakiem nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Warto poczęstować nią gości, bo zawsze wyśmienicie smakuje, nawet tym, którzy pamiętając z dzieciństwa nieapetyczną papkę, odmawiają zwykle zjadania szpinaku. Ten przepis posmakuje każdemu.

Składniki na ciasto i farsz do tarty

Tarta jest niczym innym jak kruchym ciastem przygotowanym bez dodatku cukru. Na ciasto będziesz potrzebować:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • łyżkę śmietany 18%
  • szczyptę soli

Na farsz będziesz potrzebować:

  • paczkę świeżego bądź mrożonego szpinaku
  • kostkę sera feta
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • 1 łyżkę masła

Przygotowanie ciasta

Na stolnicę wysyp mąkę, posiekaj twarde masło i całość wymieszaj ze sobą. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, posól. Następnie szybko zagnieć składniki na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30-60 minut.  Gdy ciasto się chłodzi, zabierz się za przygotowanie farszu.

Jak przygotować farsz do tarty?

Świeże liście należy umyć, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem i odsączyć wodę. Mrożony szpinak wyłóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż odparuje woda.

Kolejne czynności:

  • na maśle podsmaż przetarty lub drobno posiekany czosnek
  • szpinak posiekaj i wyłóż na patelnię, chwilę smaż
  • dodaj gałkę muszkatołową i sok z cytryny – wymieszaj
  • odstaw do wystygnięcia

Jak upiec kruchy spód tarty?

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Wyjmij z lodówki zimne ciasto, rozwałkuj i wyłóż dokładnie formę do tarty. Aby ciasto nie urosło w czasie pieczenia, ponakłuwaj je w wielu miejscach widelcem. Inny sposób, by ciasto było cienkie i równe, to pieczenie pod przykryciem z papieru obciążonym ziarnami fasoli. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika (na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij papier).

Czynności końcowe

Gdy ciasto się podpieka, do ostudzonego szpinaku dodaj fetę, jajka i śmietanę. Wymieszaj. Na wyjęte ciasto nałóż farsz i wstaw ponownie do piekarnika na 25 – 30 minut, aż całość się ładnie zrumieni.

Tartę podawaj na gorąco lub w schłodzonej formie.