Porady

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?

Opis:

Niepozorny, ale jaki zdrowy i pyszny! Tak, tak – mowa o zielonym groszku. Choć to warzywo często jest zmorą małych dzieci, odpowiednio przyrządzone zachwyci bogatym aromatem i smakiem. Masz ochotę zaserwować swojej rodzinie pożywną zupę w pięknym, intensywnym kolorze? Krem z zielonego groszku będzie strzałem w dziesiątkę. A oto, jak go przygotować.

Niewiele osób wie, że groszek można jeść właściwie bezpośrednio po zerwaniu. Jednak dopiero w postaci zupy można z niego wydobyć pełnię aromatu. Przygotowanie zupy krem jest proste i zajmuje niewiele czasu.

Czego potrzebujesz?

Pamiętaj: do zupy krem najlepiej nadawać się będzie groszek mrożony. Konserwowy to znacznie mniej korzystny wybór – pozostaw go np. do przyrządzenia tradycyjnej sałatki ziemniaczanej.

Składniki na 1 garnek zupy:

  • 800 g groszku mrożonego, np. Hortex
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju – najlepiej aromatyzowanego np. czosnkiem i ziołami
  • 1 l bulionu warzywnego (najlepiej przyrządzonego samodzielnie, ale możesz „ratować się” także tym z kostki),
  • 150 g śmietany 18% lub mleka kokosowego
  • przyprawy: pieprz, kozieradka, sok z cytryny

Opcjonalnie przyda się również bagietka, z której przyrządzisz smakowite grzanki. Nie zapomnij też przygotować blendera.

Krem z groszku krok po kroku

Zacznij od rozgrzania w garnku oleju i zeszkleniu na nim pokrojonej w pióra cebuli. Pamiętaj: nie musisz być wyjątkowo precyzyjna podczas krojenia – krem na koniec zblendujesz. Do cebuli wrzuć mrożony groszek, przemieszaj całość i po chwili zalej gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym groszek stanie się miękki – zajmie to niewiele czasu. Dodaj przyprawy do smaku – czarny pieprz oraz kozieradka, wlej sok z połówki cytryny – doda kremowi odrobiny kwasowości i wzmocni kolor.

Po ok. 5 minutach dodaj połowę porcji śmietany lub mleka kokosowego i całość zblenduj. Krem jest gotowy do podania. Wlewaj do głębokich miseczek, dekorując pozostałą śmietaną lub mlekiem kokosowym. Idealnie smakować będzie w towarzystwie ziołowych grzanek z bagietki, np. posmarowanych pastą oliwkową. Smacznego!