Porady

Jak zrobić zupę owocową?

Jak zrobić zupę owocową?

Opis:

Chociaż owoce kojarzą się przede wszystkim z deserami: ciastami i ciasteczkami, wcale nie trzeba się do nich ograniczać. Gdy sezon owocowy w pełni, warto ugotować zupę owocową. Prosta i szybka w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się o każdej porze roku.

Zupy owocowe nie tylko na letni obiad

Gdy latem doskwiera upał, nikt nie ma ochoty na pożywne zupy gotowane na wywarze mięsno-warzywnym. Wtedy warto przygotować zupę z owoców. To danie zwykle jest kojarzone z posiłkiem dla dzieci. Rzeczywiście, maluchy zjadają je ze smakiem choć warto także polecić dorosłym.

Taki przysmak można też przygotować nawet w środku zimy, by przypomnieć sobie smaki i aromaty lata. Użyj mrożonych owoców Hortex.

Niezbędne składniki zupy owocowej

Aby przygotować użyj: truskawek, jagód, borówek, porzeczek, poziomek, malin lub wiśni, czereśni, śliwek. Możesz użyć jednorodnych owoców lub spróbuj je dowolnie ze sobą mieszać, tworząc różne kompozycje smakowe.

  • 0,5 kg owoców (jednorodnych lub mieszanych)
  • 1 l wody
  • cukier (ilość zależy od słodkości owoców i upodobań smakowych domowników)
  • słodka śmietanka
  • makaron lub ryż

Opcjonalnie dodaj jeszcze (do wyboru):

  • kawałek startego imbiru
  • laskę wanilii
  • sok z cytryny, (jeśli owoce nie są kwaśne)
  • odrobinę gałki muszkatołowej
  • kilka kropel olejku migdałowego

Przygotowanie zupy

Przyrządzenie zupy owocowej nie jest skomplikowane:

  • owoce umyj (w pestkowych – usuń pestki),
  • małą część owoców zostaw, dodasz je surowe do zupy (większe podziel na mniejsze kawałki),
  • pozostałe owoce wsyp do garnka i zalej zimną wodą,
  • dodaj cukier,
  • dodaj ziarenka wanilii, olejek migdałowy,
  • gotuj 15-20 minut, do czasu aż owoce staną się miękkie,
  • lekko ostudzoną zupę możesz zmiksować,
  • w innym garnku ugotuj makaron lub ryż wg przepisu na opakowaniu,
  • nałóż makaron lub ryż do talerzy, nalej zupę
  • do każdego talerza dołóż kleks śmietany i kilka świeżych owoców,
  • całość możesz udekorować listkiem świeżej mięty.

Teraz zaproś domowników do stołu. Smacznego!