Alta la pizza, czyli pizza na grubym spodzie

Danie główne

Tym razem moim zamiarem było zrobienie pizzy na grubym spodzie. Dnia 9 lutego odbył się międzynarodowy dzień pizzy. Dla ciekawostki napiszę, że codziennie na świecie sprzedawanych jest 13 milionów pudełek na ten smaczny wypiek. Wykonałam warzywną pizzę, którą polecam. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Użyłam mrożonych warzyw na wierzch. Zrobienie ciasta zajęło mi troszkę czasu, ale warto było czekać na efekt końcowy.

Wykonanie:

Wodę, mleko, drożdże i cukier należy wymieszać w plastikowej misce i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać ze solą do osobnego naczynia.
Po 15-tu minutach wlać zaczyn do mąki. Wymieszać najpierw drewniana łyżką a następnie ręcznie. Zagnieść ciastoa jeżeli zajdzie potrzeba, można podsypać mąką.
Wyrabiać około 10 minut. Ostawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę i przykryć ściereczką.

Po godzinie ciasto krótko wyrobić i uformować kształt koła. Umieścić na blasze, posmarować keczupem.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować warzywa.
Umieścić je na rozgrzanej  patelni, podlać wodą i oliwką, doprawić przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, jeszcze ciepłe wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*. Piec 30 minut.

 

 

Przepis z bloga: http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/02/alta-la-pizza-czyli-pizza-na-grubym.html

Lista zakupów

Składniki na ciasto:

300 g. mąki
50 g. drożdży świeżych
mała łyżeczka cukru
duża płaska łyżka soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwki z oliwek

Na wierzch:
Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
Kilka łyżek keczupu do posmarowania ciasta
4 pieczarki
kilka łyżek sera mozzarella do posypania
4 łyżki oliwki z oliwek
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii
sól do smaku

Inne potrawy
w tej kategorii
Galaretka warzywna z szynką i jajkami przepiórczymi
Galaretka warzywna z szynką i jajkami przepiórczymi

Sprawdź przepis
Klementynka w czekoladzie
Klementynka w czekoladzie

Sprawdź przepis