Lista zakupów:

Składniki na ciasto:

300 g. mąki
50 g. drożdży świeżych
mała łyżeczka cukru
duża płaska łyżka soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwki z oliwek

Na wierzch:
Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
Kilka łyżek keczupu do posmarowania ciasta
4 pieczarki
kilka łyżek sera mozzarella do posypania
4 łyżki oliwki z oliwek
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii
sól do smaku

Danie główne
W roli
głównej:
MIESZANKA WŁOSKA

Przepis:

Tym razem moim zamiarem było zrobienie pizzy na grubym spodzie. Dnia 9 lutego odbył się międzynarodowy dzień pizzy. Dla ciekawostki napiszę, że codziennie na świecie sprzedawanych jest 13 milionów pudełek na ten smaczny wypiek. Wykonałam warzywną pizzę, którą polecam. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Użyłam mrożonych warzyw na wierzch. Zrobienie ciasta zajęło mi troszkę czasu, ale warto było czekać na efekt końcowy.

Wykonanie:

Wodę, mleko, drożdże i cukier należy wymieszać w plastikowej misce i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać ze solą do osobnego naczynia.
Po 15-tu minutach wlać zaczyn do mąki. Wymieszać najpierw drewniana łyżką a następnie ręcznie. Zagnieść ciastoa jeżeli zajdzie potrzeba, można podsypać mąką.
Wyrabiać około 10 minut. Ostawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę i przykryć ściereczką.

Po godzinie ciasto krótko wyrobić i uformować kształt koła. Umieścić na blasze, posmarować keczupem.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować warzywa.
Umieścić je na rozgrzanej  patelni, podlać wodą i oliwką, doprawić przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, jeszcze ciepłe wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*. Piec 30 minut.

 

 

Przepis z bloga: http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/02/alta-la-pizza-czyli-pizza-na-grubym.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Warzywa z parmezanem

Warzywa z parmezanem

Inne dania z tej kategorii

Chleb pomidorowy
Chleb pomidorowy
Zobacz wszystkie