Ananasowo-kokosowe batony

Już jest? Czy stoi za rogiem wciąż i uparcie przygląda się jak nadal zakładam cieplejszą kurtkę i chustę? Wiosno, no chodź już na dobre! Przywołując wiosnę, a prawie już lato, polecam tropikalne batony ananasowo-kokosowe, które przeniosą Was na chwilę w odległe, słoneczne rejony i pozwolą na przywołanie w pamięci wakacyjnych chwil, bo czymże trafniejszym mogą pachnieć i smakować wakacje jeśli nie ananasem, mango, pomarańczami i kokosem właśnie. Choć od upragnionych wakacji dzieli nas jeszcze kilka miesięcy to od przygotowania tego deseru dzieli nas najwyżej 45 minut. Wypiek należy przechowywać w lodówce i zajadać kiedy tylko zamarzy nam się tropik.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, kwadratową formę o wymiarach 20/20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. Spód – w misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i miękkie masło, rozcieramy palcami aż do powstania okruchów, dodajemy wiórki kokosowe, wykładamy całość do przygotowanej formy, wygładzamy i dociskamy dłonią, tworzymy niezbyt wysoki brzeg, wstawiamy do piekarnika na ok 10 min,  spód powinien lekko się zrumienić na brzegach.
3. Wierzch – łączymy ze sobą obydwa rodzaje soku, cukier, rozkłócone jaja, sól i mąkę.
4. Kiedy kokosowy spód lekko się zrumienił, wyjmujemy z piekarnika i wylewamy mieszaninę soków i jajek, wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok 30 min, wierzch musi być ścięty.
5. Studzimy ciasto w foremce, następnie wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, w tym czasie całość jeszcze bardziej stężeje, kroimy na kwadraty równej wielkości.

11 1 1

13 2

12 3

12 4 13 1 5

Przepis: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2017/03/ananasowo-kokosowe-batony.html 

Lista zakupów

Spód:

3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
50 g wiórków kokosowych

 

Wierzch:

125 ml nektaru ananasowego Hortex
125 ml napoju mango-pomarańcza Hortex

130 g cukru
2 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki mąki pszennej

Inne potrawy
w tej kategorii
Krem ananasowy z musem z mango
Krem ananasowy z musem z mango

Sprawdź przepis
Pate de fruit
Pate de fruit

Sprawdź przepis