Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Auszpik czyli galareta z kurczakiem

Średnie
Przekąski
120minut
3 porcje

Składniki

  • Włoszczyzna paski Hortex 1 opakowanie
  • Marchewka z groszkiem Hortex 200 g
  • Pierś kurczaka 1 sztuka
  • Woda 1-1,5 l
  • Żelatyna 40 g
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Ziele angielskie 4 ziarenka
  • Pieprz 8 ziarenek
  • Ocet 1 łyżka
  • Posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z wodą włóż umytą pierś z kurczaka, dodaj włoszczyznę, marchewkę z groszkiem liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dopraw wszystko solą oraz octem i gotuj ok. 30 minut.

Krok 2

Później przecedź. W gorącym wywarze (powinno go być ok. litra) rozpuść żelatynę.

Krok 3

Następnie pierś kurczaka pokrój w kosteczkę, a ugotowane warzywa wymieszaj z natką i rozłóż do 6 miseczek.

Krok 4

Na koniec na warzywach ułóż kurczaka i zalej wywarem.

Krok 5

Miseczki włóż do lodówki i trzymaj je tam do momentu, aż galaretka się zetnie.

Krok 6

Oprócz marchewki z groszkiem i mięsa do miseczek można włożyć połówki ugotowanego na twardo jajka.

Powiązane przepisy

Spróbuj również