Auszpik czyli galareta z kurczakiem

3 OS
Przekąska
120 minut

Do garnka z wodą włóż umytą pierś z kurczaka, dodaj włoszczyznę, marchewkę z groszkiem liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dopraw wszystko solą oraz octem i gotuj ok. 30 minut. Później przecedź. W gorącym wywarze (powinno go być ok. litra) rozpuść żelatynę. Następnie pierś kurczaka pokrój w kosteczkę, a ugotowane warzywa wymieszaj z natką i rozłóż do 6 miseczek. Na koniec na warzywach ułóż kurczaka i zalej wywarem.
Miseczki włóż do lodówki i trzymaj je tam do momentu, aż galaretka się zetnie.
Oprócz marchewki z groszkiem i mięsa do miseczek można włożyć połówki ugotowanego na twardo jajka.

Lista zakupów

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
Marchewka z groszkiem Hortex – 200 g
1 pierś kurczaka
1-1,5 l wody
40 g żelatyny
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
łyżka octu
łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Pasta con tonno
Pasta con tonno

Sprawdź przepis
Kanapki z kolorowymi pastami
Kanapki z kolorowymi pastami

Sprawdź przepis