Auszpik czyli galareta z kurczakiem

Auszpik czyli galareta z kurczakiem

Lista zakupów:

Kurczak
Liść laurowy
Pieprz

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
Marchewka z groszkiem Hortex – 200 g
1 pierś kurczaka
1-1,5 l wody
40 g żelatyny

2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
łyżka octu
łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
sól, pieprz

3
Przekąska
120 minut
W roli
głównej:
MARCHEWKA Z GROSZKIEM

Przepis:

Do garnka z wodą włóż umytą pierś z kurczaka, dodaj włoszczyznę, marchewkę z groszkiem liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dopraw wszystko solą oraz octem i gotuj ok. 30 minut. Później przecedź. W gorącym wywarze (powinno go być ok. litra) rozpuść żelatynę. Następnie pierś kurczaka pokrój w kosteczkę, a ugotowane warzywa wymieszaj z natką i rozłóż do 6 miseczek. Na koniec na warzywach ułóż kurczaka i zalej wywarem.
Miseczki włóż do lodówki i trzymaj je tam do momentu, aż galaretka się zetnie.
Oprócz marchewki z groszkiem i mięsa do miseczek można włożyć połówki ugotowanego na twardo jajka.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Inne dania z tej kategorii

Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
Zobacz wszystkie